30 de fapte strălucitoare despre lună.
1. 30 de fapte strălucitoare despre lună. Distanța medie între centrele Lunii și Pământ este de 384 467 de kilometri. [1] 2. Suprafața lunii constă dintr-un amestec de praf și resturi care se formează ca urmare a coliziunilor de meteoriți cu suprafața lunară. Acest sol se numește „regolit”.
3. Conform celei mai răspândite teorii, Luna s-a format acum 4,51 miliarde de ani ca urmare a ciocnirii pământului tânăr cu un corp ceresc numit Teia. Din materialul și resturile aruncate în timpul coliziunii s-a format Luna, care a început să orbiteze cu o rază de aproximativ 60 de mii de kilometri.
4. Datorită atmosferei rarefiată a Lunii, la suprafața sa apar scăderi de temperatură ridicată: de la -173 ° C noaptea până la +127 ° C în timpul zilei.
5. Datorită absenței aproape complete a atmosferei, cerul de pe lună este întotdeauna negru și cu stele, chiar și atunci când soarele este deasupra orizontului.

6. Debitul și curgerea pământului are loc datorită influenței gravitaționale a lunii.
7. În prezent, Luna este singurul corp ceresc care a fost vizitat de om. [1]
8. Luna stabilizează înclinarea axei terestre și încetinește treptat rotația pământului.
9. Întrucât perioada revoluției Lunii în jurul axei sale este egală cu perioada revoluției sale în jurul Pământului, Luna se confruntă întotdeauna cu aceeași parte a planetei noastre.
10. Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii de știință nu au putut obține informații despre partea îndepărtată a lunii: acest lucru a devenit posibil doar odată cu apariția navelor spațiale. Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să se uite la partea îndepărtată a lunii în 1959, când stația sovietică „Luna-3” a zburat deasupra ei și a fotografiat o parte a suprafeței sale invizibilă de pe Pământ.
Luna fotografiata in toata splendoarea ei

11. Suprafața lunii este activă seismic. Cutremurele lunare sunt mai slabe decât cutremurele, dar de obicei durează mai mult de 10 minute, în timp ce oscilațiile de pe Pământ nu durează mai mult de două minute.
12. Pentru prima dată, apa de pe lună a fost descoperită de cercetătorii sovietici în 1978. Faptul a fost stabilit ca urmare a analizei probelor livrate de sonda sovietică. În prezent, cel puțin 600 de milioane de tone de apă au fost descoperite pe Lună, cea mai mare parte fiind sub formă de gheață. [1]
13. Luna are cel mai mare crater din sistemul solar . Polul Sud al piscinei – Aitken, cu un diametru de 2250 km și o adâncime de 12 kilometri, a fost rezultatul unei coliziuni cu un alt corp ceresc.
14. Petele întunecate de pe suprafața lunară sunt mări lunare, care sunt zonele joase inundate de lavă bazaltică. Anterior, astfel de formațiuni erau considerate mări obișnuite, dar când aceasta a fost infirmată, numele nu a fost schimbat.
O amprenta fotografiata pe luna

Descopera si alte fapte importante despre luna
15. Crusta lunară are o crustă puternică cu grosimea de 60-80 de kilometri. Grosimea crustei de pe Pământ variază de la 6 kilometri sub ocean și până la 30-70 de kilometri pe uscat.
16. Pentru prima dată nava spațială sovietică „Luna-2” a ajuns pe Lună în 1959. Primul aterizare cu echipaj pe Lună a avut loc în 1969 cu ajutorul navei spațiale americane Apollo 11.
17. După sfârșitul programului spațial sovietic „Luna” și „ Apollo ” american , explorarea Lunii cu ajutorul navei spațiale a fost practic oprită. Începând din 2018, ultima aterizare cu echipaj pe lună a avut loc în decembrie 1972.
18. Diametrul ecuatorial al Lunii este de 3476 de kilometri, ceea ce este de aproape 4 ori mai mic decât diametrul ecuatorial al planetei noastre – 12 756 de kilometri. [1]
19. Datorită absenței aproape complete a atmosferei pe Lună și, ca o consecință a acesteia – vânturilor, urmele lăsate de astronauți pe suprafața Lunii pot persista milioane de ani.
20. Doar 12 persoane au vizitat luna în timpul a 6 zboruri în cadrul programului american Apollo. Prima persoană care a pus piciorul pe suprafața lunară a fost Neil Armstrong.
21. Diametrul Lunii este de 400 de ori mai mic decât diametrul Soarelui, dar, de asemenea, în comparație cu Soarele, este de 400 de ori mai aproape de Pământ, prin urmare, de la suprafața planetei noastre, Luna și Soarele arată cam de aceeași dimensiune.
22. Datorită sincronizării mareelor, Luna se îndepărtează de Pământ cu aproximativ 38 de milimetri pe an. Milioane de ani de acum, această mică schimbare, precum și o creștere a zilei Pământului de 23 de microsecunde pe an, vor avea ca rezultat schimbări semnificative. De exemplu, în perioada Devoniană (acum aproximativ 410 milioane de ani) erau 400 de zile pe an și o zi dura 21,8 ore.
23. Ziua și noaptea lunară durează 15 zile de pe Pământ, deoarece perioada de revoluție a Lunii în raport cu Soarele (luna sinodică) este de aproape 29,5 zile pe Pământ.
24. Luna este de 81 de ori mai ușoară decât Pământul.
Singura sculptura de pe luna

25. „Lunokhod-1” sovietic a devenit primul vehicul care a ajuns cu succes la suprafața lunară și a îndeplinit sarcinile atribuite. A fost adus pe Lună în 1970.
26. Pe lună există singura sculptură care descrie un astronaut într-un costum spațial, culcat în decubit dorsal. Alături este o placă înfiptă în pământ, perpetuând numele a 8 astronauți americani și 6 cosmonauți sovietici, care muriseră sau muriseră până atunci. Sculptura „Astronautul căzut” a fost instalată în 1971 în regiunea Hadley – Apenini de către comandantul Apollo 15, David Scott. Autorul sculpturii este artistul belgian Paul van Heydonk.
27. Comentând culoarea solului lunar (regolitul), Neil Armstrong a remarcat: „Când privești solul de aproape sau în mână, descoperi că este de fapt gri cărbune și nu am putea găsi în mod deosebit nimic diferit de această culoare”.
28. Busola nu va funcționa pe Lună, deoarece nu are un câmp magnetic uniform.
29. Pentru prima dată, solul lunar a fost adus pe Pământ în 1969 de echipajul navei spațiale americane Apollo 11.
30. În ciuda faptului că luna apare strălucitoare pe cerul nopții, ea reflectă doar 5-18% din lumina soarelui.
Si alte articole Elmio:
Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie;
[…] *^* 30 de fapte strălucitoare despre lună; […]
[…] 30 de fapte strălucitoare despre lună; […]