Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite

Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite. Majoritatea moluștelor din lume aparțin a două clase: gastropode și bivalve. Primii dintre ei au o coajă înfășurată în spirală sau au pierdut-o în procesul de evoluție (vezi povestea „Alegere dificilă”). Coaja moluștelor bivalve este formată din două valve mai mult sau mai puțin similare. Contururile acestor supape sunt diferite – de la aproape rotunjite la alungite, de exemplu, ca la orz dulce de apă dulce sau midii de mare.

Abalone
Abalonul este o molustă gastropodă. 

Dacă îi privești coaja de sus, o buclă răsucită în spirală este clar vizibilă. Dar conturul general al cochiliei sale amintește oarecum de valva moluștelor bivalve. Dar doar o singură cană, care nu are propria „pereche”. Nu este surprinzător că, în Japonia, abalonul a fost mult timp considerat un simbol al iubirii neîmpărtășite.

Când învelișul de abalon este răsturnat, asemănarea cu învelișul unui bivalv devine și mai mare. Acest lucru este facilitat de gura neobișnuit de largă a cochiliei – deschiderea prin care toți melcii marini, de apă dulce sau terestre pot ieși dintr-o parte din corpul lor moale. Într-un abalon, dimensiunea acestei găuri este aproape de dimensiunea cochiliei în sine! O altă caracteristică interesantă a cochiliei de abalone este rândul de mici găuri circulare. Prin aceste deschideri, moluștele scurg apa, care este trecută prin branhii.

Abalone

Forma neobișnuită a cochiliei de abalone devine clară dacă înveți unde și cum trăiesc aceste moluște. Și trăiesc pe stânci, la o adâncime de la 0 la 30 de metri. Pentru a se proteja de impactul valurilor mării și pentru a nu fi smulși de pe stânci, moluștele au nevoie de o coajă plată și o suprafață mare pentru picioare. Abalonul este inactiv, hrănindu-se în principal cu alge care cresc pe rocile lor preferate.

Despre carnea de abalone

Carnea de abalone este considerată o delicatesă în multe țări ale lumii. Nu sunt capturate doar în mări, ci sunt crescute și în ferme speciale. Captura activă a moluștelor în unele locuri a dus la o scădere bruscă a numărului acestora. De exemplu, în largul coastei Californiei, unde se găsesc cele mai mari abalone, dintre care unele seamănă cu o dimensiune a unei plăci. Interesant este că, de fapt, cochilii de abalone sunt, de fapt, uneori folosite ca farfurii, precum și scrumiere sau săpunere. Au nu doar o formă foarte decorativă, dar sunt acoperite și în interior cu o sidefă neobișnuit de frumoasă. Prin urmare, ele sunt utilizate nu numai în industria suvenirurilor, ci și în industria bijuteriilor.

Odată ajuns în Europa, era la modă să așezăm modele din cochilii moluștelor de mare pe pereții palatelor, în „grote” decorative separate în parcuri. De exemplu, într-unul dintre palatele complexului parcului Sanssouci din Potsdam lângă Berlin, puteți vedea o întreagă „sală de grotă”, ale cărei pereți sunt decorate cu diverse pietre și scoici de moluște. Dintre acestea, este ușor de observat numeroasele scoici de abalon, care încă sclipesc cu sideful lor și atrag privirea cu o formă frumoasă alungită.

Abalone este o familie separată de moluște marine. 

Reunește câteva zeci de specii care trăiesc în latitudini temperate, subtropicale și tropicale. Cea mai mare dintre ele este abalonul roșu din California, ale cărui cochilii sunt roșiatice sau roz la exterior, iar în interior sunt acoperite cu sidef roz și alb. 

Diametrul lor poate ajunge la 30 cm. La alte specii, sideful poate fi alb pur sau poate forma nuanțe fantastice de albastru-verde. Numele unor specii vorbesc de la sine – „strălucitor”, „curcubeu”. Numele latin pentru abalone, Haliotis, este, de asemenea, asociat cu forma sa asemănătoare urechii. Provine din cuvintele grecești „khalis” – mare și „otis” – ureche.


Alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
6 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] *^* Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite; […]

trackback

[…] Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite; […]

trackback

[…] Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite; […]

trackback

[…] *^* Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite; […]

trackback

[…] Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite. […]

trackback

[…] Abalone – un simbol al iubirii neîmpărtășite; […]