Alaptare Nou-nascut

Alăptarea nou-născuților

Alăptarea nou-născuților. Vorbim despre beneficiile laptelui matern, despre cum să hrănești corect un bebeluș, despre ce este posibil și ce nu pentru o mamă care alăptează.

Alăptarea este naturală, sănătoasă, convenabilă și ieftină. Nimeni nu a venit cu ceva mai bun decât laptele matern pentru un copil. Și nici o formulă, chiar și cea mai scumpă și îmbogățită cu vitamine, nu poate înlocui laptele matern, deoarece laboratoarele nu pot sintetiza sau izola din laptele de vacă majoritatea componentelor importante conținute în laptele matern. De exemplu, celulele protectoare ale imunității materne.

Alăptarea este bună pentru mama însăși. Hepatita B pe termen lung este o prevenire dovedită a cancerului de sân, a cancerului ovarian și a dezvoltării diabetului zaharat.

Și mai departe. Orice femeie poate alăpta, indiferent de mărimea sânului, bebelușul s-a născut la timp sau nu și alți factori. Deficitul de lapte adevărat apare în mai puțin de 2-3 la sută din cazuri.

Sfaturi pentru o mamă care alăptează

Dificultățile cu care se poate confrunta o mamă care alăptează sunt multe. Iată câteva sfaturi importante pentru o mamă care alăptează de la consultant pentru alăptare.

  • Este important să monitorizați atașarea corectă a bebelușului la sân. În caz contrar, el nu va goli complet sânul, acest lucru poate duce la o scădere a producției de lapte și, de asemenea, poate răni mameloanele. Vă rugăm să rețineți că nou-născutul trebuie să capteze nu numai mamelonul, ci și areola, iar partea sa principală este de jos, adică atașamentul nu trebuie să fie simetric. Poza mamei ar trebui să fie confortabilă și relaxată.
  • Furajele nocturne sunt foarte importante pentru alăptarea cu succes, și anume între 3 și 6 dimineața. În acest moment, creierul eliberează cantități mari de prolactină, un hormon responsabil de producerea laptelui.
  • Bea multe lichide – 2-3 litri pe zi. De asemenea, este foarte important pentru o aprovizionare adecvată cu lapte. Așezați o sticlă de apă lângă dvs. noaptea pentru a evita alergarea în bucătărie.
  • Nu fiți nervos, încercați să dormiți suficient și asigurați-vă că vă puteți hrăni bebelușul mult timp. Calmul mamei, starea ei bună emoțională este cheia pentru alăptarea cu succes a nou-născutului.
  • Dacă aveți probleme pe care nu le puteți rezolva de unul singur: nu puteți stabili un atașament adecvat, vi se pare că nu există suficient lapte și nimic nu ajută la creșterea alăptării sau, dimpotrivă, vă confruntați cu stagnarea laptelui, contactați un consultant pentru alăptare pentru ajutor. Există astfel de specialiști în unele clinici prenatale, există și servicii speciale care funcționează pe bază de plată.

Cum să începeți corect alăptarea

Este important ca nou-născutul să fie atașat de sân imediat după naștere, în sala de naștere. Majoritatea maternităților practică astăzi șederea comună a mamei și a copilului, ceea ce este, de asemenea, foarte important pentru stabilirea cu succes a alăptării. În primele 1-3 zile, se produce colostru – este foarte puțin din el, doar câteva picături, dar suficient pentru un nou-născut. Apoi vine laptele.

În timp ce vă aflați în spital, blocați-vă copilul mai des pentru a stimula producția de lapte. Amintiți-vă, trebuie să vă hrăniți copilul la cerere, nu la oră, așa cum se întâmpla înainte. Aceasta este cheia pentru alăptarea cu succes și pe termen lung.

În prima lună, când se stabilește lactația, aruncați sticlele și mameloanele. Pentru un nou-născut este mult mai ușor să suge dintr-o sticlă, deci există riscul alăptării.

La recomandarea OMS, nou-născutul nu trebuie să fie suplimentat cu apă. Este suficient în laptele mamei mele. Și suplimentarea poate duce la o scădere a producției de lapte, deoarece bebelușul va mânca mai puțin din el.

Până la ce vârstă poate fi hrănit un bebeluș

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la doi ani.

Sunt convins că trebuie să vă hrăniți atât timp cât bebelușul și mama se bucură de ea. Dacă nu există motive obiective pentru finalizarea alăptării, laptele matern trebuie să fie prezent în dieta bebelușului până la vârsta de un an. Este optim să-l păstrați până la un an și jumătate.

Există părerea că după un an laptele nu aduce prea multe beneficii copilului, dar nu este așa.

„Studiile arată că după primul an de viață, o cantitate mare de proteine, concentrația de imunoglobuline, lizozimă și lactoferină, care ajută la formarea sistemului imunitar, rămân în laptele matern”. – Alăptarea prelungită reduce riscul de ateroscleroză deja la vârsta adultă, diabet și obezitate și multe alte boli. Hepatita B pe termen lung ajută la formarea corectă a scheletului maxilo-facial, probabilitatea ca copilul să aibă o mușcătură incorectă este mult mai mică. Și unele studii sugerează că bebelușii care alăptează de mult timp au un IQ mai mare.

Beneficiile alăptării

Beneficiile alăptării nu pot fi subliniate în exces. Nu este doar o sursă de nutrienți valoroși. În timpul hrănirii, se formează o legătură emoțională puternică între nou-născut și mamă. Oamenii de știință au făcut multe cercetări cu privire la beneficiile laptelui matern. Iată ce spun ei.

  • Laptele matern promovează maturarea sistemului imunitar al bebelușului și reduce riscul de cancer.
  • Copiii cu HB prezintă un risc mai mic de dermatită atopică, sunt mai puțin predispuși la apariția otitei medii, mai rar trebuie să elimine amigdalele faringiene și au o vedere mai bună.
  • Copiii care alăptează sunt mai puțin susceptibili de a prezenta constipație, diaree și infecții intestinale, precum și alergii alimentare (atunci când se hrănesc cu 6 luni sau mai mult). Adulții care au primit lapte matern în copilărie sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boala Crohn (inflamație severă a intestinelor), colită ulcerativă (inflamație a colonului) și apendicită.
  • Laptele matern conține mai puține proteine ​​și sare, deci există mai puțin stres asupra rinichilor imaturi ai bebelușului. Mai puțin frecvente sunt infecțiile tractului urinar.
  • Creșterea țesutului nervos este îmbunătățită – acest lucru este facilitat de colesterol și alte grăsimi din laptele matern.
  • Suptul mamar îmbunătățește dezvoltarea mușchilor maxilarului. Și dacă vă hrăniți copilul mai mult de un an, acesta reduce riscul de malocluzie. În plus, schimbările treptate ale gustului laptelui matern cu vârsta pregătesc bebelușul pentru o varietate de alimente solide.
  • Copiii care sunt alăptați sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta infecții ale căilor respiratorii și continuă mult mai ușor, mai rar există astm bronșic, pneumonie, gripă.

Cum ar trebui să arate laptele matern

Nu căutați pe internet o imagine cu culoarea laptelui matern „corectă”. Acesta este un produs atât de unic, care se adaptează nevoilor copilului în funcție de vârstă și stare, care îi poate modifica compoziția, conținutul de grăsime și culoarea chiar și în timpul zilei. De exemplu, vara, când un copil are o nevoie mai mare de a bea, laptele devine mai lichid, culoarea este mai transparentă.

Dar, de obicei, cu alăptarea stabilită, laptele din față – cel pe care copilul îl primește la începutul hrănirii, este mai lichid, este bogat în carbohidrați, culoarea sa este mai puțin saturată, alb-albăstruie. Laptele din spate, pe care copilul îl primește la sfârșitul hrănirii, este bogat în grăsimi, culoarea este mai intensă, gălbuie.

Dacă exprimați lapte folosind o pompă pentru sân, veți vedea mai întâi un lichid uniform în sticlă. Dar, după ce a stat destul de puțin, se va împărți în doar aceste două straturi: stratul superior al „cremei” va fi mai gras, dar mai mic ca volum.

Cum să vă dați seama dacă unui copil îi este foame

De fapt, un bebeluș poate cere un sân nu numai pentru că îi este foame. Ajută nou-născutul să se calmeze, să se simtă în siguranță, suptul reduce durerea pe care un copil o poate suferi din cauza colicilor. Cu toate acestea, există semne prin care puteți spune că copilului îi este foarte foame.

  • Copilul este neliniștit.
  • Își răsucește capul în lateral, deschide gura, ca și când ar căuta un mamelon, mai ales începe activ să facă acest lucru dacă își trece mâna peste obraz.
  • Începe să clipește, să gemă, să scoată limba.
  • Când îl ridici, el caută pieptul.
  • Plânge, nu se calmează cu rău de mișcare și alte acțiuni.

Amintiți-vă, este recomandat să alăptați la cerere, dar cel puțin o dată la 3 ore în timpul zilei și 5 ore pe timp de noapte. În termen de 1-2 luni, alăptarea se îmbunătățește treptat, laptele este eliberat în timpul hrănirii, iar sânul se obișnuiește să lucreze într-un anumit ritm de hrănire.

De ce exprimați laptele matern?

Este important să ne amintim că pomparea nu este necesară cu alăptarea bine stabilită. Sfaturi pentru o mamă care alăptează: nu ascultați bunicile care sunt convinse că dacă nu exprimați lapte după fiecare hrănire, acesta se va pierde. Nu este adevarat.

„Laptele vine în conformitate cu așa-numitul„ principiu al feedback-ului direct ”: cu cât este mai mult lapte, cu atât va veni mai mult”, spune Anna Levadnaya. – Copilul însuși reglează suma de care are nevoie. Dacă o femeie exprimă laptele după fiecare hrănire, va fi prinsă: va veni mai mult lapte, dar copilul nu are nevoie de o astfel de cantitate, acesta va stagna în sân, ceea ce amenință dezvoltarea lactostazei și mastitei.

Cu toate acestea, există momente în care exprimarea laptelui este necesară. Dacă bebelușul dvs. s-a născut prematur și se află în terapie intensivă, mama ar trebui să înceapă să exprime laptele cât mai curând posibil după naștere. Acest lucru va ajuta la conservarea laptelui până când nou-născutul poate sugea singur. Între timp, laptele exprimat va fi o hrană valoroasă pentru el. Copiii prematuri, de regulă, sunt hrăniți printr-un tub, deoarece sunt încă foarte slabi, nu au un reflex de supt.

Un alt moment în care trebuie să exprimați laptele este când vi se pare că există mai puțin sau nu suficient lapte. Trebuie să vă exprimați după fiecare hrănire, inclusiv noaptea. În acest caz, specialiștii în alăptare vă pot ajuta.

Dacă trebuie să fii separat de bebelușul tău, trebuie să exprimi și laptele, astfel încât tatăl sau altcineva din familie să poată hrăni copilul. Exprimarea este necesară și pentru lactostază și mastită pentru a face față stagnării laptelui.

Alaptarea nou-nascutului
Beneficiile alaptarii

Ce poți face în timpul alăptării

Câte interdicții nerezonabile pentru o mamă care alăptează astăzi. De fapt, lista a ceea ce nu trebuie făcut în timpul alăptării este foarte mică. Vom risipi miturile și vă vom spune ce poate face o femeie în timpul alăptării.

Nu trebuie să urmați o dietă hipoalergenică
  • Credem de mult că o mamă care alăptează ar trebui să urmeze o dietă specială, astfel încât copilul să nu aibă diateză. Între timp, în alte țări, femeile mănâncă ceea ce vor și cât vor, iar conceptul „dieta unei mame care alăptează” pur și simplu nu există. Dar, în ciuda practicii pe scară largă a dietelor la femeile gravide și care alăptează, incidența alergiilor continuă să crească, iar studiile au arătat că restricțiile nu afectează în niciun fel manifestarea acesteia. Prin urmare, o mamă care alăptează ar trebui să mănânce o varietate de alimente, să mănânce legumele și fructele ei preferate. Este necesar să se excludă unul sau altul din dietă numai dacă există o alergie alimentară dovedită la acesta.
Puteți bea cafea
  • Multe femei adoră. Dar cantitatea trebuie limitată la 2 căni pe zi.
Poți să faci sport
  • Acest lucru nu afectează în niciun fel producția și calitatea laptelui. Dar ține cont de nuanțele importante. Ar trebui să vă întoarceți la o pregătire completă nu mai devreme de vârsta copilului de 6 luni. Este mai bine să preferați activitatea fizică moderată. În timpul activităților prea intense, acidul lactic se acumulează în lapte, copilului s-ar putea să nu-i placă gustul. Se pierde mult lichid în timpul sportului, deci trebuie să beți mai multă apă pentru a vă menține hidratat.
Vă puteți vopsi și ondula părul
Puteți vizita sauna, respectând toate măsurile de igienă
Puteți face, dacă este necesar, raze X, fluorografie, tratați dinții folosind anestezie (este selectat de medic ținând cont că alăptați).
Puteți vizita saloane de înfrumusețare
  • Puteți face tratamente faciale și corporale simple, inclusiv masaje care nu ating zona sânilor.
Puteți bea alcool cu ​​moderare
  • Da, nu fi surprins. Uneori îți permiți să bei un pahar de vin și să te relaxezi puțin. Amintiți-vă însă câteva puncte importante. Alcoolul intră în laptele matern, iar concentrația sa maximă este atinsă după 60-90 de minute dacă mănânci și după 30-60 de minute dacă ai băut pe stomacul gol. Iar rata de eliminare a alcoolului din corp depinde de greutatea femeii (în cazul supraponderalității se va întâmpla mai repede), de cantitatea de alcool consumată, de puterea acestuia. Un pahar de vin sau un pahar de bere se scoate în medie în 2-3 ore, băuturile spirtoase – în 13 ore. Prin urmare, dacă doriți să beți un pahar de vin alb sec, faceți-l imediat după ce ați hrănit bebelușul, pentru ca data viitoare când alcoolul să iasă din corp. Sau pompați laptele 1-2 hrană înainte dacă intenționați să beți mai mult.

Ce să nu faci în timpul alăptării

  • O mamă care alăptează nu are voie să fumeze. Fumatul continuu scade nivelurile de prolactină, hormonul responsabil de producerea unui lapte suficient. Copilul poate provoca greață, vărsături, colici, probleme cu scaunul, iritabilitate crescută.
  • Nu puteți bea alcool în cantități mari, în timp ce sunteți intoxicat pentru a hrăni copilul.
  • Nu puteți face proceduri cosmetice complexe care implică injecții, introducerea diferitelor medicamente. De exemplu, mezoterapia feței și a scalpului, tratamentul hardware, epilarea foto și cu laser și altele, efectul lor asupra corpului mamei și copilului în această perioadă nu a fost studiat.

Ce să faci dacă mama se îmbolnăvește

Din păcate, bolile mamei se întâmplă în timpul alăptării nou-născuților. Și adesea femeile încetează nerezonabil hrănirea copilului din această cauză. De fapt, hrănirea unui copil cu ARVI (poate că mamele se îmbolnăvesc cel mai des de ele) poate și ar trebui să fie. Împreună cu laptele, bebelușul va primi anticorpii necesari. O femeie poate reduce temperatura ridicată cu medicamente pe bază de paracetamol sau ibuprofen, acestea fiind permise pentru alăptare.

Dar bolile și mai grave care necesită medicamente, inclusiv antibiotice, nu sunt un motiv pentru a opri alăptarea. În primul rând, există multe medicamente permise în această perioadă. Și, în al doilea rând, în ciuda faptului că instrucțiunile pentru medicament spun adesea că poate fi luat numai dacă beneficiile pentru femeie depășesc riscurile pentru copil, acest lucru nu înseamnă deloc că medicamentul este periculos și nu trebuie luat.

– Faptul este că cercetarea privind siguranța unui medicament în timpul alăptării este foarte costisitoare, iar producătorii de obicei nu le efectuează, spune Anna Levadnaya. – Le este mai ușor să scrie că medicamentul nu este recomandat pentru alăptare, temându-se de responsabilitate. Dar astfel de studii au fost realizate de alte organizații independente, de exemplu, Organizația Mondială a Sănătății, Academia Americană de Pediatrie. Și, în majoritatea cazurilor, medicamentul este aprobat pentru hrănire. Sau puteți ridica un analog sigur.

Mai mult, aceste informații sunt disponibile publicului, iar dvs. puteți verifica compatibilitatea medicamentului și alăptarea.

Hrănirea după o operație cezariană

Femeile ai căror copii s-au născut prin cezariană se îngrijorează adesea că nu vor putea să-și alăpteze copilul. Desigur, nu este. Există unele dificultăți cu care se poate confrunta o mamă, dar toate sunt depășibile. Laptele după cezariană poate veni puțin mai târziu decât după nașterea naturală. Pentru a accelera acest proces, luați bebelușul la dumneavoastră de la departamentul pentru copii imediat ce îl puteți îngriji singur, aplicați mai des pe sân.

Dacă dintr-un anumit motiv este imposibil să rămâneți cu copilul în spital după operație dintr-un anumit motiv, atunci mama trebuie să exprime laptele pentru a menține alăptarea, începeți să faceți acest lucru cât mai curând posibil după naștere. Este adevărat, în acest caz, bebelușul, care va primi formula la maternitate, poate refuza sânul acasă: suptul din el necesită mult mai mult efort decât dintr-o sticlă. Nu disperați! Încercați să nu folosiți sfarcurile și biberoanele, oferiți sânul mai des, în timp ce laptele exprimat poate fi alimentat dintr-o lingură sau pipetă.

Hrănirea copiilor prematuri

Laptele matern este foarte important pentru copiii prematuri. Bebelușul primește nutrienții necesari, protecție împotriva infecțiilor. Laptele matern este mai ușor de digerat, ceea ce este foarte important pentru sistemul digestiv încă imatur al unui bebeluș.

Din păcate, adesea copiii născuți prematur pot fi în terapie intensivă, uneori pentru o perioadă destul de lungă. Nu pot suge singuri, sunt hrăniți printr-un tub. În acest caz, pentru a păstra laptele matern, mama trebuie să înceapă să exprime cât mai curând posibil după naștere și să continue să facă acest lucru până când copilul devine mai puternic și nu poate mânca de unul singur. „Dacă un copil prematur este externat din spital cu o greutate normală pentru vârsta sa, atunci mama poate hrăni copilul numai cu lapte matern”, spune Anna Levadnaya.

– Dacă copilul este subponderal, trebuie să utilizați îmbogățitori de lapte matern. Acestea sunt suplimente speciale care oferă copilului prematur calorii, vitamine, macro și microelemente suplimentare. Sunt produse sub forma unei pulberi sau a unui amestec gata preparat. Ar trebui adăugat la laptele exprimat chiar înainte de hrănire.

Cum se termină alăptarea

Există două puncte de vedere, în mare măsură diferite.

Primul – este aderat de mulți medici pediatri și, în special, de celebrul doctor Komarovsky: este necesar să înțărcați copilul de la sân când are un an și să-l faceți rapid, decisiv și irevocabil . Medicii asigură că până la această vârstă copilul a primit deja tot ce este necesar din laptele mamei și este capabil să mănânce alimente mai aspre, deoarece dinții cresc deja. Nu întârzia hrănirea este bine și pentru mamă, în ceea ce privește nevoile sociale: de exemplu, a merge la muncă.

Metodele de finalizare sunt propuse radical. De exemplu, lăsați copilul cu bunica câteva zile. Desigur, copilul va plânge și o va căuta pe mama, dar trebuie să fii ferm. Între timp, mama ia pastile de suprimare și exprimă. Dacă se face corect, stresul va fi minim și uitat rapid. Înțărcarea trebuie amânată dacă copilul mic este bolnav, dinți sau o schimbare de peisaj (mutare, vacanță etc.). Dar perioada anului nu contează aici. Anterior, medicii pediatri chiar se descurajau să termine hepatita B vara pentru a proteja copilul de infecții și tulburări intestinale. Acum acest lucru nu este relevant: este suficient să respectați regulile obișnuite de igienă.

Consilierii care alăptează și psihologii perinatali (da, există unii) se opun cu tărie unei astfel de date de finalizare timpurie și, în special, nu sunt de acord cu metodele doctorale, considerându-le nemiloase. Ei spun că, pentru un copil, separarea de mama sa este un dezastru și o trădare, astfel de răni nu trec fără urmă.

Alăptarea trebuie finalizată cu 2-3 ani, treptat și ușor. Sânul nu este doar hrană pentru bebeluș, ci și contactul cu mama, adormind calm, încredere că totul este bine.

Schema este după cum urmează:

De la 6 luni, sunt introduse mici restricții privind hrănirea, de exemplu, pe stradă, departe – numai acasă. Apoi, numărul de cereri în timpul zilei este redus treptat. Cum? Pentru a minimiza tot ceea ce amintește de laptele matern: nu schimbați hainele în fața unui copil, alegeți haine care îngreunează accesul la sân. 

Distrageți atenția cu ceva interesant sau gustos. Apoi, îl învățăm pe bebeluș să se liniștească și să adoarmă fără sân. Mai întâi ziua, apoi noaptea. Aici ritualurile vă vor ajuta: citiți un basm înainte de culcare, cântați un cântec, accesați … Hrănirile nocturne sunt îndepărtate până la sfârșit și, de asemenea, treptat, până când atașamentele devin simbolice. Această finalizare a GW poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, dar merită. Și puteți „rotunji” într-o zi sau două, dacă copilul este pregătit el însuși și pur și simplu a depășit nevoia de supt.

Dacă trebuie să rotunjiți brusc (de exemplu, au prescris un tratament incompatibil cu HB), consultanții recomandă exprimarea regulată, dar nu agresivă și nu completă, ci doar până la ameliorare. Acest lucru va reduce treptat producția de lapte. Compresele reci cu frunze de varză vor ajuta la ameliorarea umflăturilor, a senzației de greutate, a arsurilor. Dar nu este nevoie să strângeți sânul: este dureros și poate duce la stagnarea laptelui și la mastită.

Cum și când să încetezi alăptarea, desigur, depinde de mama. Îndoială? Atunci mai bine îți iei timp. Apropo, există teste speciale pe Internet care vă vor ajuta să înțelegeți dacă dumneavoastră și bebelușul dvs. sunteți pregătiți pentru o tranziție nedureroasă către o nouă etapă a vieții.


Alte Articole:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Alăptarea nou-născuților; […]

trackback

[…] Alăptarea nou-născuților; […]

trackback

[…] Alăptarea nou-născuților; […]

trackback

[…] Alăptarea nou-născuților; […]