AURUL ȘI ALIAJELE SALE

Aur

AURUL ȘI ALIAJELE SALE: Aurul este poate singurul metal care nu își va pierde niciodată popularitatea. De multe secole, acest metal prețios uimitor a avut o putere irezistibilă asupra omului.

În fiecare an, designerii și producătorii de bijuterii stabilesc tendințele modei în bijuteriile din aur, inclusiv o nuanță specială a acestui metal prețios. Dar aurul nu este doar o modă, ci, mai presus de toate, un simbol al frumuseții și armoniei. 

Aurul este singurul metal care are o culoare galben strălucitor în forma sa pură. Este un metal moale, ductil, ductil și maleabil. Una dintre cele mai valoroase proprietăți ale aurului este rezistența sa chimică. De aceea aurul este cel mai „nobil” din întregul grup de metale prețioase. În plus, forma și structura moleculelor de aur sunt unice: pot fi asemănătoare plăcilor, rotunde sau ascuțite.

Datorită frumuseții și plasticității sale, aurul este unul dintre principalele materiale în producția de bijuterii. Aurul pur din bijuterii este baza pentru aliajele prețioase și pentru aurire. Odată cu adăugarea diferitelor metale, aurul își schimbă nuanța de la roșu la alb. Acest lucru permite bijutierilor să creeze produse capabile să evidențieze individualitatea proprietarului și rafinamentul pietrei prețioase.

De ce bijutierii nu folosesc aur pur?

AURUL ȘI ALIAJELE SALE

Adăugarea diferitelor metale la aur pur este esențială pentru rezistența și durabilitatea bijuteriilor finite. În plus, metalele adăugate aurului determină culoarea aliajului, capacitatea acestuia de a reflecta lumina și alte caracteristici.

Aliaje de aur

În Romania, cantitatea de aur din aliajele de aur este controlată de stat. Printre metalele găsite în aliajele de aur se numără argintul, cuprul, paladiul, platina, cadmiul și zincul. Caracteristicile produsului, desigur, depind de ce metal și în ce proporție se adaugă aliajului. 

Probele de aur

Cantitatea de aur pur din aliaj poate fi determinată de proba ștampilată pe produs. În Romania, se folosește un test metric: valoarea acestuia indică numărul de grame de metal nobil pur într-un kilogram de aliaj. 

  • Eșantionul 958 conține până la 96,3% aur pur. Acest aliaj include argintul și cuprul ca componente de aliere. Este foarte rezistent la influențele externe, reține bine lustruirea, dar este foarte flexibil. Aurul 958 are o nuanță bogată, galben strălucitor. Este folosit în principal pentru a face verighete și pandantive.
  • Standardul 750 este al doilea cel mai popular aliaj de aur. Conține până la 75,5% din metalul nobil, iar alte componente sunt argint, platină, paladiu, nichel, cupru. Acest aliaj este puternic și foarte lustruit, astfel încât produsele din aur de 18 carate sunt rezistente și strălucesc frumos. 
  • Testul 585 este cel mai popular aliaj din producția de bijuterii. Conține până la 59% aur pur și include proporții de argint, paladiu, nichel, cupru, zinc. Aurul valorii testului 585 este destul de dur și durabil, practic nu se murdărește. Gama de nuanțe este largă – de la alb, roșu și galben la verde în diferite nuanțe, în funcție de proporția de metale adăugate.
  • Probele 500 și 375 nu sunt practic utilizate în producția de bijuterii. Finețea 375 este denumită în mod obișnuit un aliaj auriu de argint și cupru. Astfel de aur se murdărește destul de repede în aer, ceea ce limitează semnificativ utilizarea acestuia.

În ciuda paletei mari de nuanțe posibile de aur, galben, roșu și aur alb sunt încă cele mai populare.

-AURUL ȘI ALIAJELE SALE-

Aur Galben

Culoarea sa intensă amintește cel mai mult de culoarea aurului nativ, care a servit mult timp pentru a crea bijuterii cu adevărat regale. Dar aurul pur nu este o bijuterie foarte practică: datorită moliciunii sale, produsele fabricate din el nu sunt potrivite pentru uzura de zi cu zi.

Adăugarea unei ligaturi crește semnificativ rezistența la uzură a obiectelor din aur. Valoarea testului de aur galben 585 permite bijutierilor să realizeze bijuterii de diferite grade de complexitate. În același timp, ele rămân durabile și nu își pierd atractivitatea. 

Aur Rosu

Aurul roșu se obține prin adăugarea unei ligaturi la metalul prețios care conține o anumită cantitate de cupru și zinc. Cu cât se adaugă mai mult cupru la aliaj, cu atât este mai intensă nuanța roșie pe care o capătă produsul finit. Dacă la aliaj se adaugă până la 10% paladiu, acest lucru conferă aurului o nuanță roșie și mai profundă. În schimb, o cantitate mică de argint din aliaj înmoaie culoarea roșie, făcându-l mai nobil. Bijuterii apreciază aurul roșu pentru durabilitatea sa excepțională, permițându-le să creeze bijuterii aerisite, ajurate, fără teama de deformare. Inele și pandantive din aur roșu, create la sfârșitul secolului al XIX-lea, își păstrează în continuare frumusețea și eleganța. 

Aur Alb

De câțiva ani, produsele din aur alb au fost foarte populare pe piața bijuteriilor. Se remarcă prin luciul său nobil, albul perfect și durabilitatea excepțională. Aurul alb subliniază cel mai bine rafinamentul și eleganța bijuteriilor, încadrând în mod ideal orice bijuterie. Subliniază culoarea lor naturală fără a distrage atenția nici de la formă, nici de splendoarea tăieturii lor. Indiferent cât de mare este o piesă din aur alb, nu va arăta niciodată sfidătoare. Nobilimea maiestuoasă și solemnitatea bijuteriilor din aur alb pot fi purtate pentru orice ocazie.

Bijuteriile de înaltă calitate „Elmio” sunt o selecție largă și un design interesant care vă va sublinia individualitatea.


Alte Articole:

4 1 vote
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments