Bijuterii tradiționale pentru femei Mursi. Tradiția întinderii buzelor printre unele triburi datează din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind cercetările arheologice din diferite părți ale globului.
Este de remarcat faptul că obiceiul de a purta o placă de buze a apărut independent de un alt trib. Astfel, săpăturile arheologice indică venerarea acestei tradiții în triburile din teritoriile Sudanului și Etiopiei (8700 î.Hr.). Mesoamerica (1500 î.Hr.) și Ecuador (500 î.Hr.) … Astăzi, obiceiul este încă predominant în mai multe grupuri etnice din Africa și Amazon.

Grupuri faimoase de popoare
Unul dintre cele mai faimoase popoare care își împodobesc fețele cu plăci late este grupul etnic Mursi, care trăiește în sud-vestul Etiopiei. Contrar teoriei populare, femeia Mursi nu purta buza plăcii pentru a scăpa de sclavie. Se credea că obiceiul își are originea ca o tehnică deliberată de desfigurare menită să facă femeile și fetele mai puțin atractive pentru comercianții de sclavi.
De fapt, plăcile din buzele femeilor Mursi erau un indicator al fertilității, precum și un semn al semnificației sociale sau al bogăției din trib. Alte studii arată că rădăcinile tradiției au legătură și cu căsătoria: cu cât este mai mare farfuria unei tinere mirese, cu atât mai multă zestre va primi fata în ziua nunții.

Istoria si traditia Placilor de buze.
O teorie conform căreia o placă de buze este un semn al maturității sociale și al vârstei de reproducere. Ceea ce indică dreptul unei fete de a deveni soție. În zilele noastre, majoritatea turiștilor care vizitează Africa tind să vadă femeile din Mursi pentru a contempla cu ochii lor. Obiceiul extraordinar al oamenilor „neatinși”. Dar, în mod ironic, dependența crescândă a lui Mursi de bani îi motivează pe femei să iasă în aer liber în locuri turistice.
Femeile Mursi, pe lângă farfuriile din buze, își ung fețele cu lut, poartă bijuterii și pălării din fragmente de vite. Pentru a arăta și mai exotice, primind astfel și mai mulți bani de la turiștii vrăjiți. Pentru a decora fața cu farfuria, o fată tânără, de 15 sau 16 ani. O mamă sau o femeie din așezarea ei face o incizie pe buză. Un dop de lemn este introdus în această incizie până când vindeca rana, care poate dura până la trei luni. Fiecare fată poate decide în mod independent. cât de mult să-și întindă buza, introducând treptat discuri mai mari pe parcursul mai multor luni. Dimensiunea buzei întinse poate ajunge la 40 de centimetri sau mai mult, având în vedere că sensibilitatea buzelor este complet păstrată.

[…] Bijuterii tradiționale pentru femei Mursi. […]
[…] *^* Bijuterii tradiționale pentru femei Mursi; […]