Bine ai venit pe blogul Elmio!

Cabana Tip A

Casă-colibă ​​în formă de A

Casă-colibă ​​în formă de A. Nu trebuie să fii un romantic pentru a aprecia practicitatea colibelor atât de populare. Până în prezent, un astfel de stil retro al clădirilor arhitecturale este mai des aplicabil în proiectele de case de țară, dar există condiții prealabile pentru construirea de case în formă de A pentru reședință permanentă.

Ideea clădirilor triunghiulare cu acoperiș la sol a venit din Scandinavia și America în anii 70 ai secolului trecut și a fost înregistrată pentru totdeauna în zona noastră. Pentru a obține locuințe confortabile, la elaborarea unui proiect, sunt luate în considerare caracteristicile climatice și principiile construcției de locuințe în regiune.

Să aflăm cum este aranjată o casă triunghiulară, care sunt calitățile sale pozitive și negative și cum să evităm greșelile grosiere de proiectare.

Casă-colibă: argumente pro și contra

Ideea unei clădiri în formă de A este simplă și originală. Constă în abandonarea zidurilor și înlocuirea acestora cu un acoperiș abrupt în două fronturi, care coboară de pe creastă până la fundație. Este posibilă și o versiune combinată cu o cutie joasă. Se folosește o fundație de bandă sau grămadă pe o pernă de nisip. Structura generală a clădirii este o bază de cadru din mai multe cadre triunghiulare.

Un proiect bazat pe această tehnologie are următoarele avantaje:

 • reducerea timpului de construcție (în comparație cu casele clasice);
 • abilitatea de a implementa proiectul singur;
 • zonă mică de construcție și lipsa umbririi plantelor de grădină;
 • soluție economică: eliminarea costurilor pentru construcția zidurilor și așezarea unei fundații monolitice;
 • sarcina minima de zapada;
 • aspect exotic.

Acoperișul înalt vă permite să echipați două niveluri rezidențiale sub el. Această caracteristică a aspectului este importantă pentru construirea de locuințe într-o zonă mică. Dar, în acest caz, apare o nouă problemă: prezența unui al doilea etaj implică și o scară, pentru care va fi dificil de alocat spațiu. Cele mai compacte (cu șurub, pe șuruburi, tip mansardă) sunt în același timp cele mai traumatizante – nu sunt potrivite pentru vârstnici și copii mici. Unii oameni fac o scară în aer liber, care este destul de convenabilă pentru sejururile sezoniere.

Casa in forma de A
Casa in forma de A

Casa în formă de A are dezavantajele sale:

 • pierderea spațiului utilizabil datorită pereților înclinați, care este nivelată de sertare încorporate sau rafturi de depozitare în zonele „moarte” de-a lungul pantei;
 • vânt mare: proiectarea ar trebui să ia în considerare forța și direcția vânturilor predominante, deși triunghiul este considerat o figură destul de raționalizată și stabilă;
 • iluminare naturală insuficientă: acest dezavantaj își pierde relevanța odată cu răspândirea ferestrelor de lucernă potrivite pentru instalarea pe acoperișul acoperișului, geamurile panoramice sunt, de asemenea, utilizate în mod activ (un design cu vitralii va fi scump, dar nu va fi egal în confort și originalitate);
 • este dificil să alocați un loc pentru încălzire autonomă: într-o casă la țară, la începutul sezonului, puteți trece cu un radiator sau cu un aeroterma, dar pentru reședința permanentă veți avea nevoie de un proiect solid sau de o sobă de burtă;
 • complexitatea aspectului intern;
 • utilizarea grinzilor îmbinate: datorită lungimii mari a căpriorilor, nu este posibilă utilizarea grinzilor solide.

Ce ar trebui remarcat

Trebuie remarcat faptul că se observă o pierdere semnificativă de suprafață în casele cu un unghi de înclinare a acoperișului mai mic de 50 de grade. Acolo unde panta pantei este mai mare de 60 de grade, o persoană poate sta la înălțime maximă la doar 1 metru de perete. Potrivit calculelor proprietarului casei, cu o bază de 6 x 6 metri, puteți obține 24 m 2 de spațiu de locuit cu tavane standard doar la parter, ceea ce este suficient pentru amenajarea unui studio. Un etaj de dormit confortabil poate fi amenajat la etajul al doilea.

Susținătorii caselor triunghiulare numesc viteza construcției principalul argument pentru alegerea lor. Oponenții ideii își argumentează poziția cu o economie înșelătoare asupra materialelor de construcție și a spațiului de locuit înghesuit. Pentru a înțelege mai bine această problemă, vom face cunoștință cu proiectele finalizate și vom lua în considerare în detaliu tehnologia de construcție.

Exemple de proiecte gata făcute: simplitate naturală și îndrăzneală sfidătoare

Dimensiunile unei locuințe tipice în formă de A sunt potrivite pentru o viață confortabilă pentru o familie de 2-3 persoane. Astfel de clădiri sunt utilizate pentru reședința permanentă sau sezonieră, precum și pentru o pensiune suplimentară. Casa de oaspeți triunghiulară poate fi ocupată de adolescenți pentru vară.

Puteți construi o casă de țară simplă cu propriile mâini. Este posibil să aibă o zonă foarte mică, dar face o treabă excelentă cu scopul său – odihnă la umbră, protecție împotriva ploii, o masă confortabilă și noapte. O astfel de casă poate fi destul de „mică”, iar acesta este un avantaj suplimentar al colibelor. Sunt construite atunci când construcția unei case clasice este irațională.

O mică colibă ​​cu un etaj pentru vacanțele de vară nu necesită o fundație și materiale scumpe: rapid, ieftin și drăguț. Pentru proprietarii de parcele mari lângă râu, această idee este potrivită pentru o cabană de pescuit sau cabană.

Coliba cu etaj
Coliba cu etaj

Fundația

Fundația de grămadă utilizată în construcția caselor triunghiulare permite așezarea lor pe pante. Spațiul de sub podea este folosit pentru adăpostirea depozitelor și subsolurilor. O terasă spațioasă, cu o masă, vă va ajuta să uitați de atmosfera îngustă în timpul întâlnirilor de seară cu prietenii.

Pe solurile cu probleme sau pe o pantă, se realizează o bază joasă, ridicând structura. La intrare, puteți face o scară obișnuită cu balustrade sau puteți construi o terasă.

Casa in forma de triunghi
Casa in forma de triunghi

Model cu Piatra

Frontonele de piatră, o șindrilă de lemn pe acoperiș și o scândură în placarea pereților conferă clădirii o frumusețe și un confort medieval. Andocarea cu o clădire de aripi din lemn și decorarea uneia dintre pantele acoperișului, cu o fereastră pitorească de tip „casă de păsări” adaugă personalitate designului. Intrarea a fost mutată în lateral și a fost instalat un coș de fum de la capăt.

Cabana in forma de A
Cabana in forma de A

Dispunerea laterală a ușilor, împreună cu un baldachin triunghiular peste intrare și o terasă largă, fac proiectul interesant și funcțional. Combinația dintre un acoperiș din șindrilă întunecată și frontoane ușoare adaugă un accent contrastant exteriorului clădirii.

Cabana A
Cabana

Luminatoarele mari, instalate la diferite înălțimi, și mai multe ferestre de dimensiuni diferite de la capăt umple casa cu lumina soarelui și pot servi drept aerisire suplimentară. Arată armonios cu grupul de intrare, „rupând” vizual panta. O astfel de abundență de unghiuri drepte și linii stricte, care creează un ansamblu de forme geometrice cu un acoperiș triunghiular, se va remarca din peisajul natural și se va armoniza cu un parc în stil englezesc bine îngrijit, de tujă tunsă și ienupăr pe fundalul unui gazon plat.

Casa
Casa

Suprafața imensă a acoperișului poate fi utilizată pentru a instala panouri solare și colectoare solare de apă pentru încălzirea clădirii.

Extinderea creastei dincolo de pereți și înclinarea ușoară a marginilor rampei formează un baldachin. O logie de al doilea nivel rezidențial poate fi plasată sub ea.

Dacă panoul frontal al casei de țară-colibă ​​este „adâncit” astfel încât să se obțină proeminențe din părțile laterale, atunci la etajul al doilea va fi posibil să se echipeze un balcon deschis, iar în partea de jos va exista un loc pentru un balansoar sau o masă de ceai.

Casa in forma de A cu terasa
Casa in forma de A cu terasa

Dacă faceți două intrări, va fi posibil să extindeți zona pentru recreere în aer liber prin adăugarea unei terase. Particularitățile tehnologiei de construcție de tip A fac posibilă „ridicarea” caselor din apropierea stâncii și a marginilor montane, dezvăluind peisaje extraordinare.

casa forma A
Casa forma de A

Balcon

Balconul de nivelul doi poate ocupa doar jumătate din bază, în timp ce din lateral va fi protejat de vânt și ploaie. Prezența unei scări de pe stradă vă va permite să folosiți etajul al doilea izolat.

cabana
Cabana cu balcon

Casele triunghiulare cadru se găsesc adesea în centrele de recreere și în zonele stațiunii. Au sisteme autonome și o zonă de living confortabilă.

Cabana la munte
Cabana la munte

Când alegerea unui tip de colibă ​​nu este o dorință de a economisi bani, ci o dorință de individualitate, atunci se aleg astfel de proiecte. Ei alocă suficient spațiu pentru construcție, fac un etaj secundar complet cu tavan înalt, echipează un șemineu cu un coș de fum pentru încălzire, utilizează materiale de finisare de înaltă calitate.

Casele arată scumpe și elegante, cu materiale de finisare pe un ton contrastant. Prezența ferestrelor mari pe fronton și pante subliniază statutul proprietarului. O idee interesantă este depozitarea lemnului de foc sub o platformă proeminentă: practică și frumoasă.

cabanuta
Cabanuta

În majoritatea proiectelor implementate, ușa din față este situată în centru, deși aceasta nu este deloc o regulă. Oportunități excelente de planificare sunt obținute atunci când ușa este deplasată într-o parte.

Designe

Din punct de vedere al designului, o casă cu acoperiș în două fronturi până la sol este foarte interesantă. Creează un spațiu larg pentru decorarea și zonarea spațiului interior. Cu o abordare competentă a planificării, echipează o cameră funcțională care nu este inferioară versiunii clasice. Pentru o locație bună, este mai bine să cumpărați mobilier la comandă în funcție de dimensiunile individuale. De asemenea, este realizat manual.

Cu o abordare creativă, primul etaj se transformă într-o zonă de recreere prezentabilă cu toate realizările civilizației.

Amenajarea comună a primului etaj este un studio care combină o bucătărie cu un bar, o zonă de luat masa și o cameră de zi. Cu spațiu suficient, alocați spațiu pentru duș și toaletă. Scara vizualizată servește ca un fel de element de zonare și nu aglomera spațiul.

Chiar și într-o zonă mai mică, este posibil să organizezi un colț confortabil. Pentru aceasta, scara nu împarte spațiul, ci este adiacentă la peretele băii.

Extensiile vă permit să mențineți un stil exotic fără a pierde spațiul util. În același timp, cadrul casei rămâne intact, dar nu există nicio placare la joncțiunea prelungirii.

Caracteristici ale construcției de colibe

Cel mai adesea, baza unei case triunghiulare este un cadru izolat din lemn, acoperit cu un material impermeabil și rezistent la vânt. Gablurile sunt, de asemenea, realizate folosind tehnologia cadrului. Ocazional pe piața construcțiilor există opțiuni cu pereți de capăt din lemn și cărămidă.

Producătorii de panouri SIP oferă dezvoltatorilor kituri gata preparate pentru asamblarea clădirilor de tip colibă ​​pentru rezidență temporară și permanentă.

Alegerea acoperișurilor pentru casele în formă de A este destul de largă. Aici puteți utiliza ardezie (ondulină sau azbest-ciment), plăci bituminoase și ceramice, șindrilă din lemn.

Să observăm în treacăt că țigla metalică pentru o astfel de structură nu este cel mai bun material. Suprafața mare a versanților îl transformă într-un imens „tambur” care fredonează sub loviturile ploii. Izolația care acționează ca izolare fonică nu va putea reduce zgomotul de la stratul de oțel la un nivel acceptabil.

Cabana stil A
Cabana stil A

Placarea frontonelor și a căpriorilor într-o clădire de cadru este cel mai adesea realizată din plăci OSB. Acestea cresc rigiditatea structurii, accelerează și simplifică instalarea.

Acoperișul colibelor are două dezavantaje: reține căldura slab iarna și se încălzește rapid vara, prin urmare, pe lângă o bună izolație termică, trebuie să aveți grijă de ventilație. Se recomandă amenajarea atât a golurilor de aer, cât și a ventilației de creastă, precum și a canalelor verticale.

Construcția unei case de cabane include următoarele etape:

 • punerea bazelor;
 • asamblarea unui cadru din lemn și a pereților despărțitori interni;
 • construcția acoperișului;
 • instalarea ferestrelor și ușilor, montarea pardoselilor și a scărilor;
 • lucrări de așezare și finisare a izolației.

Să examinăm mai în detaliu procesul de ridicare a unei colibe de cadru pe o fundație de grămadă.

Pentru fundație, se utilizează burghiu de beton armat de 3 metri sau piloți cu șurub cu bază extinsă (puteți utiliza o legătură cu grinzi de lemn). Apoi, continuați cu asamblarea elementelor în formă de A ale cadrului, după care cadrul este însuși asamblat.

construire cabana
Constructie

Cadrul asamblat este învelit la exterior cu panouri din lemn sau OSB-3

Următorul pas este realizarea de decorațiuni interioare și exterioare. Un aspect competent vă permite să montați o scară de zbor cu o mini-bibliotecă în interior.

Suprapunerea celui de-al doilea etaj nu conectează părțile din față, ci se rupe în mijloc, ceea ce elimină senzația unui tavan apăsător sau a unui spațiu înghesuit.

Nu este dificil să faceți calcule exacte și să selectați materialele de construcție necesare pentru auto-construcție, dacă aveți abilitățile și cunoștințele adecvate. În caz contrar, este mai bine să comandați un proiect la cheie de la profesioniști. Echipa asamblează o colibă ​​cadru într-o perioadă de 7 până la 14 zile. Firmele oferă proiecte standard sau se dezvoltă

Avantajele caselor în formă de A.

 • viteza și ușurința construcției. Am observat că nu durează mult până la construirea unei astfel de case;
 • profitabilitate. Pentru a construi o casă nu este nevoie de multe materiale de construcție, deoarece practic nu există ziduri. În plus, casa nu are nevoie de o fundație monolitică întărită, este suficient să puneți casa pe geo-șuruburi cu o centură specială de legare;
 • mărime mică. Am spus că casele de tip A sunt de obicei mici și se vor potrivi ușor oriunde. Singurele excepții sunt casele de tip A, care sunt construite ca un conac cu drepturi depline, cu două etaje și un aspect interior complex;
 •  încărcătura minimă de zăpadă și daune cauzate de precipitații;
 •  exterior original, neobișnuit al casei.

Dezavantaje ale caselor în formă de A.

 • pierderea spațiului util din cauza formei. Acest lucru poate fi ușor nivelat cu mobilier pliant și folosind pereți pentru a găzdui sertare și rafturi;
 • problema amplasării sistemelor de susținere a vieții (pompe și cazane). Dacă casa în formă de A este utilizată ca casă la țară, atunci nu vor fi necesare dispozitive de încălzire. În caz contrar, puteți face o podea caldă și puteți pune câteva convectoare electrice;
 • vânt mare (suprafață maximă pe fațadă). Când construiți o casă, ar trebui să țineți cont de ce parte bate cel mai adesea vântul puternic;
 • complexitatea aspectului intern. Zonarea competentă a spațiilor și a mobilierului compact va elimina complet această problemă.

Alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Casă-colibă ​​în formă de A; […]

trackback

[…] Casă-colibă ​​în formă de A; […]

trackback

[…] Casă-colibă ​​în formă de A; […]

trackback

[…] Casă-colibă ​​în formă de A; […]

EnglishItalianRomanian