Cea mai mare peșteră de pe Pământ

Cea mai mare peșteră de pe Pământ. Cea mai mare peșteră din lume, numită Son Dong, se află în Parcul Național Phong Nya Kebang din Vietnam. Ascunsă adânc în junglă, intrarea în peșteră a fost descoperită în 1991 de un rezident local, dar coborârea abruptă și vuietul pârâului care se grăbește l-au avertizat să intre înăuntru.

Pestera Son Dong

Pestera Faimoasa de dimensiuni record

Peștera a câștigat faima internațională abia în 2009, după ce un grup de oameni de știință britanici au explorat Shondong. În timpul inspecției peșterii, s-a constatat că dimensiunile sale ating valori record. Valori mai mari de 5 kilometri lungime, 200 metri înălțime și 150 metri lățime. Iar volumul total al peșterii este estimat la 38,5 milioane m³.

Pestera

Peștera este atât de mare încât și-a format propriul microclimat: în Shondong există o junglă formată din cauza pătrunderii luminii prin găurile din bolta și chiar a norilor. Dar această peșteră este renumită nu numai pentru dimensiunea sa recordă. Shondong găzduiește unele dintre cele mai înalte stalagmite din lume, ajungând la o înălțime de 70 de metri. Aici s-au găsit și perle peșterii de dimensiuni de baseball, ceea ce este destul de anormal. Perlele de peșteră se formează în depresiuni pe podea sub o picurare constantă. Picăturile care cad de la o înălțime suficientă răstoarnă micile bile de calcit, împiedicându-le să „crească” la bază și furnizează materialul pentru cristalizare. În prezent, accesul în peșteră necesită un permis, care se acordă în mod limitat – nu vor fi eliberate mai mult de 1.000 de astfel de permise în 2019 și 2020. Sezonul turistic aici durează din februarie până în august.


Alte Articole:

*^* Cum se curata argintul;

*^* Bijuterii tradiționale pentru femei Mursi;

*^* Dezinfectează corect produsele de înfrumusețare;

*^* Alege sa cumperi bijuterii de pe un magazin online.

*^* Pictură artistică masivă pe iarba versanților.

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments