Bine ai venit pe blogul Elmio!

Chihlimbar

Chihlimbar

Bijuterii Elmio, vă spune despre Piatra Chihlimbar că este un cronometru unic, care personifică lacrimile prețioase ale zeilor și lumina puternică a Soarelui în mituri și legende.

Istoria chihlimbarului

Pliniu cel Bătrân a devenit interesat de problema originii extraordinarei „pietre” portocalii însorite cu aproape două mii de ani în urmă. După un studiu atent, scriitorul roman antic a ajuns la concluzia că chihlimbarul este o rășină de copac. Desigur, au existat și alte ipoteze, de exemplu, că chihlimbarul este un fel de bitum natural. Cu toate acestea, la mijlocul secolului al XVIII-lea , M.V. Lomonosov a vorbit din nou (și a furnizat dovezi) că chihlimbarul este un produs complet organic.

Numele pietrei cunoscute nouă a apărut în secolul al XVI-lea: mai întâi sub forma „gentatorului” slav vechi, apoi „gintaras” în lituaniană, transformându-se ulterior în „chihlimbar”. În limba germană, chihlimbarul din secolul al XIII-lea a fost numit „piatră arzătoare”: pentru a-și folosi proprietățile vindecătoare, piatra a fost incendiată și fumul a fost inhalat.

În ciuda faptului că o varietate de incluziuni de insecte poate părea un dezavantaj al chihlimbarului, de fapt, aceste exemplare sunt de mare valoare în rândul colecționarilor.

Proprietățile fizico-chimice ale chihlimbarului

Chihlimbar natural
Chihlimbar natural

Piatra Chihlimbar este o rășină fosilizată – în principal din conifere. Vârsta medie a chihlimbarului este de 40-50 milioane de ani, iar culoarea variază de la aproape alb și galben pal până la maro, exemplarele de nuanțe verzi au o valoare deosebită. Cel mai rar și mai scump este chihlimbarul albastru.

Duritatea pietrei unice este destul de redusă – de la 2 la 2,5 pe scara Mohs. Densitatea este, de asemenea, foarte scăzută și variază de la 1,05 la 1,09 g / cm 3 , în cele mai rare cazuri poate ajunge la 1,3 g / cm 3 . Chihlimbarul conține adesea incluziuni și impurități străine, inclusiv sub formă de fier, azot, aluminiu, sulf. Compoziția chimică principal de chihlimbar este un amestec de carbon, oxigen și hidrogen, formula este C 10 H 16 O.

Chihlimbarul este foarte inflamabil la contactul cu focul deschis și emite un miros caracteristic de conifere. De asemenea, devine electrificat cu frecare intensă. Și, în ciuda faptului că această piatră este foarte delicată și ușor de deteriorat, există o varietate specială a acesteia, care chiar suferă tăiere – acesta este chihlimbar birmanez.

Zăcăminte de Chihlimbar

Cel mai mare și mai faimos depozit de chihlimbar este Palmnikenskoe din satul Yantarny, în regiunea Kaliningrad. Extragerea are loc datorită ruperii și eroziunii solului cu jeturi puternice de apă, în care se află depunerile de chihlimbar.

Cantități mici de chihlimbar se găsesc și în străinătate, inclusiv în SUA, Canada, Mexic, România și Republica Dominicană, unde se extrage cel mai rar chihlimbar albastru.

Piatra Chihlimbar Albastru
Chihlimbar Albastru

Proprietăți vindecătoare și magice ale chihlimbarului

Chihlimbarul este una dintre pietrele prețioase valoroase, al căror efect benefic asupra corpului uman a fost confirmat oficial. Și dacă mai devreme a fost amestecat cu apă în diferite moduri (de exemplu, măcinat în pulbere) și acest lichid medicinal a fost luat, astăzi este folosit pentru a prepara acidul succinic. Acesta din urmă este folosit ca un imunostimulant puternic care ajută la combaterea inflamației și a stresului sever.

Pe lângă îmbunătățirea generală a stării de sănătate, chihlimbarul a fost folosit pentru albirea dinților, vindecarea bolilor tractului gastro-intestinal, a cefaleei și a sistemului respirator. În plus, anterior se credea că piatra contribuie la îmbunătățirea funcției tiroidiene.

Proprietățile magice au fost atribuite chihlimbarului aproape din momentul în care popoarele antice au început să o folosească – cu cel puțin cinci mii de ani în urmă. În multe mituri și legende, piatra a fost asociată Soarelui, considerându-l chiar ca bucăți înghețate ale eterului corpului ceresc. Chihlimbarul avea o putere specială în ochii magilor, în care șopârlele și insectele erau lipite – astfel de pietre erau folosite în diferite ceremonii și ritualuri.

Se crede că chihlimbarul poate aduce noroc proprietarului său, îl poate înzestra cu vitalitate, vigoare și îl poate face să „strălucească din interior”. Piatra solară va ameliora depresia, va da fericire și dragoste reciprocă, dacă gândurile unei persoane sunt pure.

Pentru cine este potrivit chihlimbarul?

Piatra Chihlimbar Elmio
Piatra Chihlimbar

Chihlimbarul este o legătură unică între trecut și prezent, păstrătorul memoriei timpurilor îndepărtate și aproape inaccesibile pentru studiu. De aceea piatra este considerată cel mai de succes talisman pentru cei a căror viață și muncă este direct legată de studiul zilelor trecute – arheologi, geologi, profesori de filosofie și istorici.

În ceea ce privește semnele zodiacului, aici recomandările astrologilor pot părea suficient de evidente. Piatra solară este cea mai potrivită pentru oamenii de Foc, în special pentru cei din zodia: Leu.


Alte Articole:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
6 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EnglishItalianRomanian