Colici bebe

Colici la un nou-născut

Colici la un nou-născut. Aflăm, împreună cu un expert, cum vă puteți ajuta bebelușul și părinții să facă față colicilor.

Mulți pediatri le place să glumească că colicile sunt o mică problemă pentru un copil, care devine o problemă uriașă pentru părinți. Medicii care monitorizează constant nou-născuții știu bine că colicile vor dispărea cu siguranță, au nevoie doar de puțin timp și răbdare. Dar cum să explic acest lucru tinerilor părinți care nu pot calma bebelușul care țipă ore în șir și, bineînțeles, încep să creadă că ceva nu este în regulă cu copilul lor. Îl micșorează pe medic pentru a prescrie teste, pentru a prescrie tratament, „au făcut cel puțin ceva”.

De fapt, colicile nu sunt o boală, ci în majoritatea cazurilor un fenomen fiziologic natural care însoțește maturarea intestinelor unui nou-născut. După nașterea bebelușului, intestinele încep să funcționeze, microflora sa se formeaze, încep să se producă enzimele necesare pentru digestia alimentelor. Deși încă nu sunt suficiente (de aceea poate să apară deficiență temporară de lactoză), motilitatea intestinală este redusă, ca urmare, gazul se acumulează în ea, iar trecerea lor este dificilă, buclele intestinale sunt umflate și suprasolicitate, iar nou-născutul are dureri paroxistice ascuțite. Ceva de genul acesta poate fi descris ca fiind colica sugarului.

Colici la nou-nascut
Colici

Simptome de colici

Colici la un nou-născut.

De obicei, nu va fi dificil pentru părinți să înțeleagă că bebelușul are colici. Iată semnele și simptomele care indică faptul că această „mică mică” problemă nu te-a scutit.

  • Anxietatea bebelușului a început la două săptămâni după naștere. De regulă, în acest moment colicile se fac simțite.
  • Durerea la nou-născut în timpul colicilor este de obicei paroxistică. Practic, colicile se fac simțite seara, poate dura câteva ore.
  • Copilul își apasă picioarele, le atinge, în timp ce plânge mult, deseori, astfel încât nimic să nu-l liniștească, chiar și sânul mamei sale.
  • Dacă atingeți burtica unui nou-născut în perioadele de convulsii, veți vedea că este mărită și umflată, destul de fermă.
  • În acest caz, imediat după evacuarea scaunului sau gazului, bebelușul simte ușurare și se calmează.

Cât durează colicile și de ce depinde?

Colicile durează de obicei până la trei luni, uneori până la patru. Vârful colicilor apare la 6 săptămâni după nașterea bebelușului.

Ce determină dacă nou-născutul va suferi de colici, testând puterea mamei și tatălui său, sau va adulmeca liniștit în pătuț? De fapt, nu există un răspuns exact la această întrebare. Colicile pot apărea la absolut orice copil. Cu toate acestea, există o serie de factori care cresc probabilitatea de colici la un nou-născut.

  • La copiii prematuri, colicile apar mult mai des decât la copiii născuți la timp.
  • Sugarii care sunt hrăniți cu biberonul sunt mai predispuși să dezvolte colici decât bebelușii care primesc doar lapte matern.
  • În același timp, atașarea necorespunzătoare la sân, atunci când nou-născutul înghite mult aer și se acumulează în stomac, crește și riscul de colici.
  • Supraalimentarea nou-născutului contribuie, de asemenea, la dezvoltarea colicilor.

– Există, de asemenea, dovezi că severitatea colicilor depinde de climatul psiho-emoțional din familie, în special de starea psihologică a mamei, când devine nervoasă, epuizată, doarme foarte puțin. Autor al blogului Elmio.ro. – Părinții ar trebui să înțeleagă că au un copil sănătos, această problemă va fi rezolvată în curând, trebuie să încercați să vă liniștiți, dacă este necesar, să cereți bunicii sau altor rude ajutor în îngrijirea bebelușului, astfel încât mama să se poată odihni și să doarmă.

Ce să faci, cum rezolvi cu colicile acasă?

Colici bebe

Colici la un nou-născut

Colicile sunt, într-adevăr, problema care este abordată acasă, care nu necesită medicamente și supraveghere medicală constantă.

– Este important să înțelegem că nu există niciun remediu magic care să scutească bebelușul de colici. Trebuie doar să treceți prin această perioadă. Cu toate acestea, părinții au o mulțime de modalități de a ajuta un nou-născut, și anume de a reduce durerea și de a reduce la minimum colicile – spune Anna Levadnaya. – Sunt simple și eficiente.

Ce să faci în timpul unui atac de colici.

  1. Faceți-i bebelușului un masaj de burtă, mișcările ar trebui să meargă în sensul acelor de ceasornic.
  2. Așezați copilul pe burtă.
  3. Așezați un scutec cald sau un tampon de încălzire pe abdomen.
  4. Trageți picioarele nou-născutului până la burtă, țineți-o în această poziție, repetați această acțiune de mai multe ori.
  5. Așezați bebelușul pe stomac, contactul piele cu piele îl ajută pe nou-născut să se calmeze.
  6. Poartă bebelușul în brațe, inclusiv într-o curea, în poziția „buddha”.
  7. Pentru a-ți mângâia copilul, folosește sunete precum zgomotul alb sau cântă-i un cântec.
  8. Spălați-vă bebelușul – acest lucru îl va ajuta pe nou-născut să se relaxeze și să fie distras.
  9. Dacă sunteți nervos în acest moment, dați-i copilului tatălui sau bunicii și ieșiți singur la plimbare, respirați.
  10. Încercați alte poziții de hrănire, hrăniți în timpul bolii de mișcare.

În ultimă instanță, dacă nimic din cele enumerate nu a ajutat, puteți utiliza un tub de aerisire a gazului . Special pentru nou-născuți poate fi achiziționat de la farmacie, citiți cu atenție instrucțiunile. Cateterul trebuie introdus la o adâncime de cel mult 2 cm, vârful trebuie pre-lubrifiat cu ulei sau vaselină.

Folosind un tampon de încălzire

Un tampon de încălzire poate ameliora cu adevărat atacul colicilor unui nou-născut. Sub influența căldurii, mușchii se relaxează, acest lucru poate contribui la o descărcare mai bună a gazului, bebelușul se calmează. Este important ca părinții să știe că este imposibil să folosiți un tampon de încălzire dacă există suspiciunea de inflamație a organelor abdominale, starea generală de sănătate a copilului (febră, vărsături). Prin urmare, înainte de a utiliza tamponul de încălzire, nu va fi inutil să consultați un medic pediatru.

Există mai multe tipuri de plăci de încălzire. Cele mai convenabile și eficiente pentru utilizare la nou-născuți sunt încălzitoarele cu umpluturi de sare sau gel, precum și umpluturile din gropi de cireșe sau coji de orz. Astfel de tampoane de încălzire sunt simple și convenabile de utilizat, rețin căldura pentru o lungă perioadă de timp și sunt hipoalergenice.

Este important să citiți cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare și să respectați toate regulile de funcționare. De exemplu, un tampon de încălzire cu gel ar trebui să fie înfășurat într-un scutec înainte de a fi așezat pe burtica unui nou-născut pentru a nu arde copilul. În general, este foarte important să controlați gradul de încălzire: tamponul de încălzire pe care îl veți folosi ar trebui să fie cald, dar nu fierbinte.

Un scutec cald încălzit de un fier de călcat poate servi și ca alternativă la un tampon de încălzire, deși pierde căldura destul de repede.

Colici la un nou-născut.

Remediile populare

Printre așa-numitele remedii populare despre care se crede că ajută la colici, în principal decocturi sau infuzii de diverse plante. De exemplu, soluții cu fenicul, anason, balsam de lămâie, mușețel. Bunicile vă vor sfătui cu siguranță să îi dați bebelușului puțină apă de mărar sau să o beți singură. Mai mult, astăzi nu este necesar să pregătiți singur un astfel de decoct, puteți cumpăra apă de mărar la o farmacie.

„Nu au existat studii la scară largă în ceea ce privește preparatele naturale pe bază de plante și homeopate, eficacitatea lor nu a fost dovedită”, spune Autorul Elmio.ro. – În acest sens, acestea nu sunt recomandate pentru utilizare la copii pentru tratamentul colicilor. În plus, pot reduce cantitatea de lapte matern consumată și pot provoca reacții alergice și alte reacții adverse.

Masaj

Un masaj pe abdomen este o modalitate bună de a ușura un nou-născut care suferă de colici. Este recomandat să o faceți nu numai în timpul atacurilor, ci să o repetați în mod regulat. Ajută la ameliorarea crampelor, ameliorarea gazelor, distragerea atenției și calmarea bebelușului.

Masajul trebuie făcut nu mai devreme de 30-40 de minute după hrănire. Temperatura din cameră ar trebui să fie confortabilă – 22-24 de grade, mâinile tale ar trebui să fie calde, să nu aibă inele și alte obiecte care pot răni bebelușul. Este bine să faceți baie nou-născutului înainte de masaj, precum și să puneți un scutec cald pe burtă, acest lucru va spori efectul procedurii.

Cum se masează. Tehnica nu este complicată. Amintiți-vă că mișcările dvs. trebuie să fie lente, moi, netede. Principalele sunt mișcări circulare cu partea interioară a palmei de-a lungul abdomenului, în sensul acelor de ceasornic. De asemenea, efectuați mișcări de mângâiere de sus în jos, deplasându-vă de la stânga la dreapta și în direcția opusă. Durata masajului poate fi de aproximativ 10 minute. La sfârșitul procedurii, îndoiți picioarele bebelușului pe genunchi și apăsați-le pe burtă, fixați această poziție timp de un minut sau două. Repetați de câteva ori.

Prevenirea colicilor

După cum am menționat deja, colicile pot apărea la orice nou-născut, indiferent dacă s-a născut la timp sau nu, dacă mama alăptează sau bebelușul primește formula. Dar părinții ar trebui să știe ce pot face în afara atacurilor de colici pentru a anula apariția lor.

Este necesar să se organizeze alăptarea adecvată.

– În primul rând – pentru a stabili atașamentul corect, – spune Autorul Blogului Elmio. – Asigurați-vă că în gura bebelușului există nu numai mamelonul, ci și întreaga areolă. Nu vă hrăniți prea mult copilul. Da, mama ar trebui să se hrănească la cerere și nu la oră, dar mama ar trebui să încerce să respecte regimul și secvența mai mult sau mai puțin inteligibilă de „hrănire-somn-veghe”.

După hrănire, purtați bebelușul într-o „coloană” sau la un unghi de 45 ° până când aerul părăsește stomacul, de obicei sunt suficiente 10-15 minute pentru aceasta.

Unele studii au arătat că eliminarea proteinelor din laptele de vacă din dieta mamei poate ameliora colicile la unii bebeluși.

Dacă medicul pediatru a identificat semne de deficit tranzitoriu (temporar) de lactază la copil și copilul suferă de dureri severe în timpul atacurilor de colică, enzima „lactază-bebeluș” poate fi prescrisă bebelușilor alăptați. Pentru persoanele artificiale se recomandă trecerea la un amestec cu conținut scăzut de lactoză sau chiar fără lactoză. Dacă se confirmă alergia la proteinele din laptele de vacă, se prescrie o formulă hipoalergenică. Toate aceste decizii și numiri sunt luate împreună cu medicul.

Există un alt tip de medicamente care sunt utilizate pe scară largă de către părinți pentru a reduce manifestările colicii – acestea sunt medicamente bazate pe semiticonă, care reduc producția de gaze.

„Cu toate acestea, cele mai recente date sugerează că astfel de medicamente nu sunt mai eficiente decât placebo”, notează Blog Elmio. – Utilizarea altor medicamente nu este indicată din cauza ineficienței sau a efectelor secundare.


Alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Colici la un nou-născut; […]

trackback

[…] Colici la un nou-născut; […]

trackback

[…] Colici la un nou-născut; […]

trackback

[…] Colici la un nou-născut; […]