Cum să construiești un iglu. Supraviețuire în zăpadă

Odată ajuns în zăpadă, la temperaturi scăzute, cea mai importantă condiție de supraviețuire este construirea unui adăpost. La temperaturi scăzute, nici colibe, nici piguri nu vor ajuta. Casa eschimoșilor, igluul, va veni în ajutor.
Un iglu este o clădire cu cupolă de zăpadă de câțiva metri în diametru și aproximativ 2 metri înălțime.

Iglu de zăpadă

În condițiile Nordului Îndepărtat, construirea unei locuințe este extrem de necesară. În absența copacilor, în imposibilitatea de a săpa o pirogă, materialul de construcție ideal este zăpada care se întinde peste tot. La prima vedere, o casă făcută din zăpadă poate părea extrem de rece, dar nu este. Zăpada protejează perfect de vânt și temperaturi scăzute, transmite perfect lumina și vaporii de apă.

Dacă aprindeți o lumânare în interiorul acului, vă puteți încălzi. Când ardeți o lumânare sau o altă sursă de căldură, nu vă fie teamă că acul se va topi. Căldura va topi doar pereții, dar clădirea în sine nu se va topi și va fi foarte puternică. Casele eschimoși pot consta din mai multe clădiri, interconectate prin tranziții de zăpadă.

La ridicarea unui iglu, trebuie luate în considerare următoarele:
– zăpada poate fi picurată cu orice mijloace la îndemână (lopată, bol, cuțit)
– acul nu trebuie făcut prea mare
– asigurați-vă că umpleți crăpăturile cu zăpadă
– acesta se recomandă utilizarea lenjeriei de pat impermeabile
în timpul construcției – încercați să nu transpirați în timpul construcției (acest lucru poate duce la hipotermie)

Adăpostul poate fi săpat chiar în zăpadă. În acest caz, obțineți o peșteră. Este recomandabil să săpați intrarea puțin mai jos decât camera principală. Faceți un coridor mic, acest lucru va întări oarecum clădirea. Faceți diametrul bazei 3-4 m. O intrare situată sub nivelul principal al încăperii va ajuta la acumularea aerului cald în interior și la ieșirea dioxidului de carbon mai greu.

Zăpada lasă lumina să treacă, dar dacă asta nu este suficient pentru tine, poți face o fereastră. Gheața poate fi folosită ca sticlă. Dacă sunt disponibile, pieile pot fi așezate pe podea.

Cum sa construiesti un iglu

Sfaturi de bază despre cum să construiți un iglu

Pentru a construi un iglu, este mai bine să folosiți zăpadă densă. În acest caz, blocurile pot fi tăiate din el cu un ferăstrău sau alt instrument la îndemână. Dacă tăiați blocuri dintr-un zăpadă, atunci este mai bine să alegeți partea din partea vântului, în acest loc zăpada este mai densă.

Blocurile pot fi destul de grele și ajung la 10 kg. Când ridicați un iglu, nu trebuie să vă suprasolicitați și să transpirați prea mult, acest lucru poate duce la hipotermie. Salvează-ți puterea. Este necesar să tăiați blocuri și să construiți într-un singur loc.

Când construiți un iglu, asigurați-vă că țineți cont de următoarele sfaturi:
– Nu începeți să construiți noaptea
– Intrarea nu trebuie să fie situată pe partea vântului
– Nu părăsiți clădirea noaptea
– Nu faceți un iglu cu un diametru mai mare mai mult de 3 m
– Atentie cand faceti foc in interiorul adapostului, deoarece puteti intoxica cu monoxid de carbon
– nu beti alcool
– nu adormi daca iti este foarte frig.

Cum să așezi blocuri atunci când construiești un iglu

Ca și în cazul construcției unei case convenționale din cărămidă, așezați blocurile de zăpadă strâns unul pe celălalt, în timp ce le atingeți cu un instrument improvizat. Rolul cimentului este îndeplinit de zăpadă. Când așezați blocuri, aliniați mai întâi cusătura orizontală și apoi verticală. Sigilați fisurile care se formează în timpul construcției cu firimituri de zăpadă. Fiți extrem de atenți când tăiați intrarea.

Când construcția se termină, o gaură va rămâne chiar în partea de sus a cupolei. Pentru a-l închide, se folosește un bloc în formă de pană. Nu acoperiți gaura cu o farfurie, poate aluneca.

Pe vreme rece, acul este destul de fiabil și poate rezista la temperaturi sub zero până la 5 luni. În interiorul igluului, temperatura poate fi mai mult sau mai puțin stabilă și poate fi în jur de 0°. Dacă aprindeți o lumânare în interior, temperatura poate fi ridicată la + 16 °.

Eschimoșii își încălzesc locuințele cu lămpi cu ulei. În astfel de condiții, temperatura din interior poate crește la +20°, chiar dacă exteriorul este -40°.

Cum să nu înghețe în interiorul unui iglu

Când vă aflați într-un iglu, nu vă culcați niciodată pe zăpada goală. Tastați podeaua și acoperiți-o cu ramuri sau ramuri de molid. De sus, dacă sunt disponibile, puneți schiurile, legăturile ar trebui să privească în jos. Pune deasupra o peliculă, o cârpă, o pătură sau o piele. Când merg la culcare, oamenii ar trebui să se întindă pe o parte și să se ghemuiască. Sticlele de plastic le vor ajuta, de asemenea, să nu înghețe. Înainte de a vă întinde pe ele, lăsați puțin aerul să iasă din ele, astfel încât să se mototolească puțin.
Nu vă întindeți pe spate, acest lucru poate duce la hipotermie a pieptului. Dacă transpiri, scoate-ți hainele ude. Dar nu vă scoateți hainele dacă sunt uscate.

Dormi pe rând. Nu ar trebui să părăsești din nou adăpostul, așa că încă o dată se stinge căldura. Ține-ți capul și picioarele cât mai cald posibil. Lumânarea va ajuta la încălzirea adăpostului. O lumanare de 10 cm lungime poate arde aproximativ 2 ore.

Urmăriți starea dumneavoastră. Dacă există un tremur, atunci totul este în ordine, corpul se luptă. Mult mai rău atunci când organismul nu răspunde la frig. Întinde-ți membrele, fă exerciții.

Eschimoșii și-au construit locuințele pentru o lungă perioadă de timp. Înăuntru au construit șezlonguri și le-au acoperit cu piei. Pentru a întări structura, eschimosii au ars lămpi, apoi le-au stins, în timp ce pereții au înghețat. Pe astfel de pereți a fost posibil să unghii piei și covoare cu ajutorul cuielor de lemn.

Despre supravietuirea in IGLU

Vezi si alte articole elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments