Bine ai venit pe blogul Elmio!

Cum să eliminați o căpușă

În fiecare an, mulți oameni și animale suferă de căpușe. Căpușele sunt adesea denumite insecte, dar acest lucru nu este în întregime adevărat, căpușele au mult mai multe în comun cu păianjenii, deoarece au 4 perechi de picioare pentru mers.

Căpușele nu pot să zboare sau să sară. De cele mai multe ori își așteaptă prada în timp ce se află pe vârfurile de iarbă, frunziș și plante. Cu picioarele din spate se agață de un suport, iar picioarele din față sunt puse înainte, așa că se agață de animale și de oamenii care trec.
Puteți întâlni căpușe absolut peste tot. Paraziții se găsesc atât în ​​pădure, cât și în oraș. Odată ajunse pe corpul victimei, căpușele se pot mișca destul de mult timp în căutarea celui mai convenabil loc și este greu să-l simți. Înainte de a săpa în corpul victimei, căpușele caută un loc în care pielea este mai subțire și vasele de sânge sunt aproape. Se găsesc cel mai adesea pe îndoirile coatelor, genunchilor, pe gât, în zona inghinală, în spatele urechilor.

Pentru prevenire, este necesar să-ți examinezi corpul după ce ai petrecut timp în natură pentru a evita problemele. De asemenea, fiind în natură, este indicat să vă verificați prezența căpușelor în fiecare oră, acest lucru vă va ajuta să evitați o mușcătură.

De regulă, nu veți simți momentul mușcăturii, deoarece anestezicele sunt prezente în saliva sugetorului de sânge. De îndată ce acțiunea lor încetează, este posibil să simțiți o mâncărime neplăcută. Copiii, bătrânii și cei care suferă de alergii sunt afectați în special de mușcăturile de căpușe.

Pericolul căpuşelor pentru oameni

Căpușele sunt ectoparaziți, adică paraziți care trăiesc pe suprafața corpului oamenilor și animalelor. Saliva supugatorilor de sânge conține bacterii și viruși. În plus, pot fi purtători ai anumitor tipuri de helminți.

Căpușele sunt cele mai active primăvara și toamna, când nu există căldură. La mijlocul verii, când temperatura mediului ambiant este maximă, activitatea paraziților scade semnificativ. Pericolul căpuşelor pentru oameni constă în faptul că acestea sunt purtătoare de boli periculoase. Prin urmare, un suc de sânge care mușcă trebuie îndepărtat cât mai repede posibil. Pentru oameni, căpușele ixodid sunt cele mai periculoase. Căpușele sunt purtătoare ale următoarelor boli periculoase:
– encefalită transmisă de căpușe
– boala Lyme
– recidivă și tifos
– febră Marsilia
– febră hemoragică
– febră couture
– tularemie

După ce căpușa mușcă corpul victimei, pielea de la locul mușcăturii devine roșie, iar după un timp apare mâncărime. Locul mușcăturii unei căpușe infectate are un diametru de 20 cm sau mai mult, devine roșu și are o parte centrală albă sau albastră. După o mușcătură pot apărea următoarele simptome:
– slăbiciune
– frisoane
– corpul începe să se rupă
– pot apărea erupții cutanate

Capuse

Boala Lyme, sau, cum se mai numește, borelioza transmisă de căpușe, este foarte periculoasă. Numai în Rusia, acest diagnostic este diagnosticat la 9.000 de oameni pe an. Fără un tratament adecvat, borilioza duce la dizabilitate sau chiar la moarte. După ce infecția intră în organism, temperatura unei persoane crește, limita de presiune crește și ganglionii limfatici cresc. Uneori boala provoacă convulsii, apar halucinații, respirația devine dificilă, este posibilă pierderea conștienței.

Cum să eliminați o căpușă

Dacă găsiți o căpușă infestată, nu intrați în panică. Dacă este posibil, trebuie să contactați o instituție medicală de unde poate fi îndepărtat. Dacă nu există un spital în apropiere, atunci îndepărtarea va trebui să fie făcută singur. Când îndepărtați o căpușă, este necesar să-i păstrați integritatea, astfel încât nici o singură parte a acesteia să nu rămână sub piele. Părțile căpușei rămase sub piele încep să se descompună în timp, ceea ce duce la inflamarea locului mușcăturii.

Îndepărtarea unei căpușe cu un răsucitor

Farmaciile vând dispozitive speciale care vă permit să eliminați căpușa. De obicei, aceste dispozitive arată ca mici strângători de unghii, cu un mic slot pentru captarea parazitului. Răucitoarele speciale arată ca un clește cu mânere speciale. Datorită unor astfel de răsucitori, corpul parazitului nu este stors, riscul de a-l zdrobi și de a lăsa părți sub piele este redus.

Rasucitor pentru capuse

Unele dispozitive de îndepărtare a căpușelor vin cu o eprubetă în care trebuie să puneți căpușa și să o predați pentru cercetare.
Pentru a deșuruba căpușa de sub piele, trebuie să o apucați de cap și să o întoarceți de mai multe ori. Nu puteți apuca parazitul de abdomen, deoarece se smulge foarte ușor. Căpușele trebuie deșurubate în sens invers acelor de ceasornic.

Cum să scoți o căpușă cu o seringă

Un mod destul de simplu și eficient. Veți avea nevoie de o seringă mică și un cuțit. Tăiați vârful seringii cu un cuțit. Acoperim locul mușcăturii cu o seringă tăiată și pompăm aerul. Vidul rezultat va elimina căpușa.

Cum să eliminați o căpușă cu un fir

Dacă nu aveți unelte speciale la îndemână, atunci puteți elimina căpușa cu un fir. Pentru a face acest lucru, răsuciți bucla și aruncați-o peste parazit. Bucla trebuie strânsă cât mai aproape de capul sugetorului de sânge. Faceți mișcări circulare și trageți căpușa până când este îndepărtată. În timpul procesului, nu faceți mișcări bruște pentru a evita ruperea.

Indepartarea capusei cu ata

Reguli de bază pentru îndepărtarea unei căpușe

La indepartarea unei capuse, trebuie respectate urmatoarele reguli:
– Nu atingeti parazitul cu mainile goale, folositi tifon sau vata pentru a face acest lucru.
– Prinde căpușa cât mai aproape de cap.
– Trebuie să-l deșurubați în sens invers acelor de ceasornic.
— Când răsuciți, balansați parazitul. Acest lucru va ajuta la evitarea unei pauze.
– După îndepărtare, tratați pielea cu produse care conțin iod sau alcool.

După îndepărtarea căpușei, aceasta trebuie prezentată spre examinare. Sângele este pus într-un borcan mic și acolo se pune o cârpă umedă. Studiul ar trebui să aibă loc în primele zile.

Ce să nu faceți când îndepărtați o căpușă

Mulți au auzit că, pentru a îndepărta o căpușă, este necesar să o ungeți cu ulei. Acest lucru va duce la faptul că căpușa va începe să se sufoce și să iasă din piele. În acest caz, uleiul chiar va bloca accesul aerului. În acest caz, căpușa poate secreta o porțiune suplimentară de salivă în rană, în care pot exista agenți patogeni. Prin urmare, utilizarea uleiului este o metodă incorectă în îndepărtarea parazitului.

Dacă, atunci când este îndepărtată, o parte din căpușă rămâne sub piele, tratați rana cu alcool sau iod. Nu vă uitați singur la locul mușcăturii. Dacă spitalul este departe, atunci rămășițele de căpușă pot fi îndepărtate cu un ac, care trebuie încălzit și tratat cu alcool.


Pentru a nu-ți pune viața în pericol, atunci când mergi în pădure și natură, poartă haine închise, șosete înalte și pantaloni care se strâng la gleznă.


Alte articole elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
EnglishItalianRomanian