Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie

Gripa spaniolă

Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie. Este numită cel mai mortal dezastru și cea mai masivă epidemie din istoria omenirii, care a infectat aproape 550 de milioane de oameni (aproximativ 30%) și a luat viața a peste 41 de milioane din populația lumii.

Epidemia

A izbucnit între 1918 și 1919, a început în ultimele luni ale primului razboi mondial și a ocolit rapid acest conflict armat la scară largă în ceea ce privește numărul de victime. Pandemia a fost cauzată de virusul gripal A cunoscut sub numele de H1N1.

În ciuda faptului că virusul a fost numit „gripa spaniolă”, primul caz de gripă spaniolă a fost raportat în Statele Unite. S-a întâmplat în martie 1918, când primul soldat american a fost internat la infirmerie cu simptome cumplite. În câteva ore, peste 100 de soldați erau deja infectați. Iar în aprilie, peste două milioane de soldați americani au sosit în Europa, purtând cu ei virusul mortal. În acest stadiu incipient, boala a fost puțin înțeleasă și mortalitatea a fost adesea atribuită pneumoniei. Cenzura militară strictă a însemnat că presa europeană și americană au tăcut strict cu privire la focare, iar primele știri despre virus au apărut în Spania neutră, care a dat numele gripei mortale.

Controlor din Seattle împiedică locuitorii să intre în transportul public fără mască

Perioada de varf a pandemiei

Gripa spaniolă a început să ucidă oamenii într-un ritm și o scară pe care lumea nu i-a mai văzut până acum. Simptomele bolii au fost tenul albastru, pneumonia și tusea sângeroasă. Într-o etapă ulterioară, virusul a provocat sângerări intrapulmonare, ca urmare a faptului că persoana infectată s-a înecat cu propriul sânge. Spre deosebire de multe tulpini de gripă, gripa spaniolă a atacat nu numai copiii și persoanele în vârstă, ci și adulții sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Datorită mișcărilor numeroaselor armate și progresului tehnologic (dirijabile, trenuri, nave), virusul s-a răspândit incredibil de repede pe toată planeta. Singura localitate la care epidemia nu a ajuns a fost insula Marajo din Brazilia. Scara pandemiei a fost catastrofală: numai în India, femeia spaniolă a ucis peste 18 milioane de oameni. Rata finală a mortalității pentru întreaga planetă este inexactă, dar este de cel puțin 41 de milioane de victime – aproape 3% din populația lumii în acel moment.

Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie.

În 1997, forțele SUA au obținut un eșantion al virusului H1N1 din 1918 din cadavrul unui nativ din Alaska îngropat în permafrost în urmă cu 80 de ani. Această probă a făcut posibilă recrearea structurii genice a gripei spaniole și studierea caracteristicilor mutației acestui virus. Acum oamenii de știință nu neagă că o mutație mortală poate apărea în orice moment, iar impactul acesteia asupra unei lumi suprapopulate și interconectate va fi extrem de distructiv.

Victimele pandemiei în Franța

Pandemia din Franta

Eșantion de virus H1N1 responsabil pentru pandemia 1918-1919


Alte Articole Elmio:

*^* Scopul real al acestor lucruri.

*^* Pictură murală de 1858 metri pătrați.

*^* Cele mai frumoase 44 de locuri.

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
5 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie. […]

trackback

[…] Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie. […]

trackback

[…] Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie; […]

trackback

[…] Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie; […]

trackback

[…] Gripa spaniolă: cea mai letală pandemie. […]