Fericirea este in tine

Hormonul fericirii

Hormonul fericirii. Există o expresie: dacă vrei să fii fericit, fii fericit. Cu toate acestea, nu sunt atât de mulți oameni fericiți – suntem mai des deprimați. Și totul pentru că uneori ne lipsesc pur și simplu hormonii necesari.

Psihologii spun că starea de spirit a unei persoane depinde de sine. Pentru a te bucura de viață și a fi fericit, trebuie să abordezi viața filozofic. 

Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt de acord cu ei: vă puteți convinge să fiți fericiți cât doriți, dar este puțin probabil să reușiți. Deoarece substanțele chimice foarte specifice sunt responsabile pentru starea ta de spirit, care se numesc hormoni ai fericirii sau bucuriei.

Care este numele hormonului fericirii

Sunt patru dintre ei responsabili pentru atitudinea noastră pozitivă:

Dopamina

Este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase și este responsabil pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Și, de asemenea, în „meritele” sale un sentiment de satisfacție din partea mâncării, a sexului și a contactelor tactile. Datorită lui (și, de asemenea, a oxitocinei) ne îndrăgostim, el formează și dragoste maternă și sentimente de afecțiune.

În plus, dopamina este responsabilă de motivația noastră, deoarece cel mai adesea nu este produsă în momentul plăcerii în sine, în procesul de așteptare a acesteia. Aceasta este chiar euforia care precede ceva foarte plăcut – acesta este efectul dopaminei. El este un activator, îndeamnă la acțiune.

Serotonina

Dar acest hormon, dimpotrivă, inhibă sistemul nostru nervos. Dar, în același timp, el este responsabil și pentru emoțiile pozitive. Ejacularea masculină este un exemplu aici. Dacă există puțină serotonină în organism, aceasta vine rapid și, după cum știți, puțini oameni sunt mulțumiți de un început fals. Și dacă serotonina este din abundență, ejacularea nu are loc imediat, ceea ce înseamnă că plăcerea sexului va dura mai mult.

În timpul extazului și euforiei, nivelul acestui hormon este întotdeauna ridicat. Și cu lipsa ei, se instalează depresia. Apropo, pentru ca serotonina să fie produsă în organism în cantități suficiente, este nevoie de lumină ultravioletă. De aceea suntem predispuși la depresie iarna când soarele este scăzut.

Oxitocina

Acest hormon este responsabil pentru excitare sexuală și sentimente de satisfacție. De asemenea, reduce frica, anxietatea, este responsabilă de dragoste (inclusiv a mamei) și de prietenie.

La bărbați, oxitocina crește nivelul de încredere în oameni, uneori chiar excesiv – un om în al cărui corp există o mulțime de hormoni iartă cu ușurință înșelăciunea.

Și acum pentru femei cu o notă: printre altele, oxitocina este responsabilă de … generozitate. Ei bine, vreau să spun, conexiunea este următoarea: sexul crește nivelul de oxitocină, iar oxitocina crește generozitatea. Și un alt fapt interesant: studiile pe animale au arătat că dozele mari de acest hormon din organism îl fac imun la alcool. Experții consideră că poate ajuta la tratamentul dependenței de alcool. Așa că acum știi cum să obții un soț sobru și generos.

Endorfine

Aceasta include un întreg grup de hormoni care sunt responsabili de euforia noastră. Apropo, numele „endorfine” provine din două cuvinte: „endo” – în interior și morfină. Adică este morfina noastră internă. Da, același medicament. Și totul pentru că acțiunea endorfinelor este foarte asemănătoare cu acțiunea substanțelor stimulatoare din grupul de opiacee.

Endorfinele din corpul uman sunt produse ca răspuns la situații stresante. Acestea sunt produse în cantități mari în timpul orgasmului. De asemenea, reduc durerile musculare după efort.

Cum să dezvolți hormonul fericirii

Modalitățile de creștere a hormonilor de fericire ai corpului sunt, în general, asociați cu un stil de viață sănătos.

Poți face mult sport

La persoanele active fizic, nivelul hormonilor fericirii este întotdeauna mai mare. Ei bine, tu însuți știi – după ce faci sport există întotdeauna un sentiment de satisfacție.

Dar și mai mulți hormoni ai fericirii sunt produși atunci când faci sport în grupuri. Cu lecții unice, ele se formează mai puțin.

Poți face sex periodic

Toți hormonii fericirii și bucuriei sunt produși în cantități mari în timpul excitării, sexului și orgasmului. Viața sexuală regulată este cheia unei bune dispoziții.

Dacă nu aveți un partener permanent, nu contează. Studiile au arătat că satisfacția de sine duce și la creșterea hormonilor fericirii. În aceeași sumă.

Fii creativ

Hobby-ul tău preferat de care te bucuri declanșează și eliberarea hormonilor fericirii. Cântați, dansați, vopsiți, mergeți la pescuit sau culegeți ciuperci, mergeți la filme, muzee sau concerte, colectați timbre sau șosete tricotate – indiferent de ceea ce faceți, principalul lucru este distracția.

Încearcă să râzi mai des

Râsul declanșează și eliberarea hormonilor fericirii. Ei bine, lasă să nu fie nimic amuzant în viață – citește anecdote, urmărește programe pline de umor, comedii. Da, chiar și videoclipuri amuzante cu pisici! Principalul lucru este că te distrezi.

Unde se produce hormonul fericirii?

Termenul „hormon al fericirii” se referă la mai multe tipuri de substanțe biologic active care funcționează împreună. Acestea sunt endorfine (un grup de compuși asemănători opioidelor care dau o senzație de euforie, plăcere), dopamină, precum și hormonii serotonină și oxitocină. Acestea sunt produse în creier, țesuturile corpului și celulele sanguine.

Dopamina este produsă parțial de creierul însuși și provine și de la glandele suprarenale pentru a contracara efectele hormonilor de stres.

Serotonina este parțial produsă de celulele creierului, dar cantități suficient de mari provin și din peretele intestinal și sunt produse de trombocite.

Oxitocina– Acesta este un hormon hipofizar, doze mari din acesta sunt produse la mame tinere în perioada de după naștere, în timpul alăptării. Dar este produs la alte persoane de lobul posterior al hipofizei sub influența diferiților stimuli.

Endorfinele sunt produse direct în creier sub influența stimulilor pozitivi în prezența unei cantități suficiente de aminoacizi triptofan.

Ce alimente conțin hormonul fericirii?

De fapt, hormonii înșiși nu sunt conținuți în alimente, sunt molecule relativ instabile și ar fi defalcate în tractul digestiv. Dar alimentele conțin aminoacizi, din care corpul își construiește hormonii fericirii. Alimente precum bananele, verdeața cu frunze, nuci și semințe, fulgi de ovăz, ciocolată neagră, ardei iute și produse lactate.


Alte Articole:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
5 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hormonul fericirii; […]

trackback

[…] Hormonul fericirii; […]

trackback

[…] Hormonul fericirii; […]