Mascati - traditii si obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Mascații din comuna Păunești, județul Vrancea alungă spiritele rele. Mascații sunt membrii unei cete mari de urători, deghizați și mascați ce umblă din casă în casă, jucând, cântând, recitând și făcând gazdelor urări pentru noul an.

Defilarea mascatilor
Defilarea mascatilor

Parada mascaților din Păunești

Parada mascaților are origini pre-creștine, reprezentând lupta dintre bine și rău. Măștile sunt fabricate din pânză, blană, lemn, coarne și sunt împodobite cu panglici multicolore, bucăți de sticlă colorată, oglinzi, etc.

Într-o frumoasă comună din Vrancea, localnicii obisnuiesc sa alunge spiritele rele din hotarul satului aşa cum o fac din moşi strămoşi: costumaţi, mascaţi şi înzestraţi cu talăngi mari, al căror sunet puternic sperie duhurile rele, menind, totodata, prosperitate si fertilitate, un rod cât mai bogat în anul urmator, prin grandoarea mastilor împodobite cu beteala si globuri. Tradiția este transmisă din generaţie în generaţie, o tradiție pre-creștină și atât de veche încât este dificil de determinat exact când au apărut primii localnici mascați. Cei mai în vârstă localnici susțin că această tradiție ar fi de peste 200 de ani.

Mascații de Anul Nou

Mascati
Măsti si bărbi

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Sunt unii dintre cele mai festive atribute ale anului care vine. Bărbați, copii si chiar femei costumați în diferite personaje tipice, costume tradiționale sau diverse măsti înalte împodobite. Adesea se folosesc tălăngi mai mari sau mai mici prinse de centură. Bineînțeles, fiecare grup caută să contribuie cu ceva propriu pentru a nu fuziona cu ceilalți. Rezultatul este variat și foarte distractiv.

Locuitorii din Păunești și din alte zone se adună în centrul comunei în prima zi a anului pentru a asista la superba paradă a ”Uncheșilor” și a ”Babelor”, o tradiție foarte veche de câteva sute de ani, prin care se obișnuiește a le ura tuturor recoltă bună și prosperitate.

Defilarea mascatilor din Paunesti
Defilarea mascatilor din Paunesti

Măștile tradiționale pe care le folosesc localnicii

Sunt confecționate din piei de oi sau de capră, la care se adaugă diferite accesorii ce împodobesc măștile: pene de gâscă sau, globulețe, beteală, ciucuri de dimensiuni mai mari, fotografii și alte ornamente moderne. Măști destul de înalte, centuri cu talăngi uriașe care fac un zgomot destul de asurzitor. Cei mai în putere își fac un brâu de care agață tălăngi mari, făurite de meșterii din comună.

Unchesi si babe
Unchesi si babe

Personaje deghizate și măști

În grupul organizat există aproape an de an un preot, un medic, un om bogat și reprezentanți ai diferitelor clase sociale ale societății. Toți participanții mascați interpretează scene de teatru din viața reală. În aceste scene, caracteristicile relațiilor sociale ale acestui sat sunt prezentate cu umor, satiră și intensitate.

Barbi  si masti de anul nou
Barbi si masti de anul nou

Din această superbă paradă nu lipsesc personaje care se regăsesc aproape în fiecare an:

  • Moartea;
  • Mirele
  • Mireasa.

Se mai folosesc și diferite costume cu personaje politice ca Donald Trump sau Vladimir Putin, dar si personaje mai putin consacrate precum teroristi.

Desfășurarea paradei

Imediat ce mascații sunt pregătiti de parada, un plug imens coboara de pe dealurile frumoasei comune Păunești. Mascații au de parcurs un traseu prin fața bisericii din centrul comunei, a primăriei, după care revin pe drumul județean.

”Uncheșii” și ”babele” traversează mascați toate străzile din comună, cu măști mari și tălăngi uriașe și zgomotoase. Înfricoșător, frumos sau amuzant, moment creat de participanții la această paradă, asociat cu reprezentări mitologice sau dramă populară – măștile sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai interesante obiecte ale culturii tradiționale locale. Dintr-o perspectivă istorică, o mască este întotdeauna mai mult decât un obiect care acoperă fața. Potrivit viziunii tradiționale asupra lumii, îmbrăcându-se într-o deghizare, o persoană nu numai că și-a schimbat aspectul, ci s-a reîncarnat în personajul pe care l-a interpretat. Multe costumații ilustrează legătura dintre ritualurile antice și tradițiile moderne de sărbători.

Parada unchesilor la paunesti
Parada unchesilor

Obiceiuri și ritualuri

„Aproape toate obiceiurile și ritualurile sunt asociate cu idei despre viața de apoi. Astăzi, multe dintre aceste rituri și-au pierdut funcțiile magice, deoarece participanții lor de multe ori nu mai pot explica ce înseamnă. Deși există credința că acest lucru protejează de ceva rău, ritualurile continuă să fie respectate până în prezent ”

Andrei este unul dintre băieții care, de 21 ani, se mândrește cu un astfel de port tradițional.

Andrei: Flăcăii se organizează și se aduna pentru a se alătura grupului imens din ziua paradei, ei își confecționează propriile măști de genul acesta, compuse din piei de animale, în mare parte, pentru a fi ușoare. Pentru mine, ca iubitor de tradiție, cu mască sau fără mască, eu tot iubesc tradiția, m-am născut aici, am crescut cu tradițiile”.

Masca traditionala
Masca traditionala

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Se obișnuiește de cațiva ani încoace ca mascații din Păunești să participe la numeroase festivaluri în întreaga țară, unde au făcut o impresie deosebită cu măștile lor tradiționale.

Acestă minunată parada a mascaților este un prilej bun pentru locuitorii comunei de a se întâlni în prima zi a anului pentru a-și ura ” La mulți ani ”. Una peste alta, recomandăm cu tărie această frumoasă paradă a comunei Păunești, ce merită văzută și ascultată.

Traditii si obiceiuri la Paunesti
Traditii si obiceiuri la Paunesti

Alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tradiții și obiceiuri de Anul Nou; […]

trackback

[…] Tradiții și obiceiuri de Anul Nou; […]

trackback

[…] Tradiții și obiceiuri de Anul Nou; […]

trackback

[…] Tradiții și obiceiuri de Anul Nou; […]