Bine ai venit pe blogul Elmio!

Masurarea radiatiilor

Metode și mijloace de protecție împotriva radiațiilor

Metode și mijloace de protecție împotriva radiațiilor. În timpul nostru, este puțin probabil să moară din cauza radiațiilor și, totuși, există un astfel de pericol. Protecția împotriva radiațiilor necesită anumite măsuri de precauție. Distrugerea celulelor corpului, care are loc atunci când interacționează cu un obiect radioactiv, contribuie la dezvoltarea multor boli periculoase.

Oamenii sunt expuși la radiații de fond destul de des. Soarele, marmura, granitul, gazele de radon – toate servesc drept surse, dar efectul lor asupra corpului este nesemnificativ. Din păcate, există situații în care riscul expunerii la radiații este destul de ridicat și cunoașterea regulilor de radioprotecție poate salva vieți. Măsurile preventive constau în aderarea la 3 postulate care vor ajuta la minimizarea efectelor nocive ale expunerii la radiații : timp, obstacole și distanță.

Pericol de expunere la radiații

Procesul de răspândire a energiei se numește radiație. Radiațiile infraroșii, ultraviolete, ușoare, ionizante se încadrează în această categorie. Din punct de vedere al protecției vieții și al mijloacelor de protecție împotriva radiațiilor, tipul ionizant este de mare interes. La doze mari de radiații, procesul de ionizare a unei substanțe promovează formarea de radicali liberi în celule care distrug integritatea membranei celulare.

Radiația nu poate fi sesizată fără echipamentul potrivit, făcându-l un inamic foarte periculos. Pătrunderea sa are loc prin sistemul respirator și digestiv și prin piele. Afectează cel mai activ celulele care se află în procesul de divizare. Această caracteristică face efectul său deosebit de dăunător pentru corpul unui copil în creștere și necesită o protecție atentă împotriva radiațiilor.

În plus față de dezvoltarea tumorilor canceroase, provoacă următoarele boli :

  • infertilitate;
  • mutații la nivel celular;
  • leucemie;
  • cataractă;
  • diaree;
  • deteriorarea diferitelor organe;
  • boli de sânge;
  • boala de radiații.

Ar trebui făcută o distincție între conceptele de radiație și radioactivitate. A doua este proprietatea substanțelor de a emite radiații ionizante, care necesită utilizarea echipamentelor de radioprotecție. Prima este radiația ionizantă în sine, rătăcind în spațiu deschis și existând înainte de a fi absorbită de o altă substanță.

Doze de radiații admise

Doza internă de radiații care intră în organism împreună cu apă și alimente este cea mai periculoasă. Din păcate, metodele de decontaminare utilizate pentru iradiere externă nu funcționează aici.

Radiațiile radiaționale înconjoară o persoană aproape peste tot. De exemplu, gazul radon, care se scurge în volume mici din interiorul pământului și se așează în subsoluri și etajele prime ale clădirilor. Unele obiecte de uz casnic – ceasurile, ale căror mâini sunt tratate cu sare de radiu sau cu un televizor, sunt, de asemenea, o sursă de radiații și necesită protecție împotriva radiațiilor. Un exemplu clasic de expunere la doza de radiații este procedura FLH, care în mod ideal ar trebui efectuată anual. Produsele cultivate într-o zonă radioactivă sunt, de asemenea, cea mai periculoasă sursă de contaminare.

Orice obiect este înzestrat cu capacitatea de a absorbi radiațiile, iar corpul uman nu face excepție. În acest sens, doza anuală de radiații pentru majoritatea populației este stabilită la 1 mSv. Nivelul radiației este sigur dacă atinge cel mult 0,5 mSv / h (microsievert pe oră). Expunerea admisibilă la rata medie este de 0,2 mSv / h.

Metode de protecție împotriva radiațiilor

Atunci când interacționați cu obiecte radioactive, toate metodele de protecție sunt împărțite în 3 tipuri:

  • profesionist – pentru lucrătorii din focusul leziunii;
  • medical – utilizat în instituțiile medicale;
  • public – creat pentru salvarea populației.

În aspectul social, protecția împotriva radiațiilor înseamnă utilizarea barierelor și respectarea regulilor de timp și distanță în cazul depășirii dozei admise de radiații.

Pe baza numelui, nu este dificil de ghicit că protecția împotriva expunerii la radiații constă în reducerea timpului petrecut lângă un obiect care emite radiații. Timpul de ședere trebuie minimizat. Această metodă a fost utilizată în timpul lichidării consecințelor accidentului de la centrala nucleară de la Cernobâl. Pentru a asigura protecția împotriva radiațiilor, specialiștii au primit doar câteva minute pentru a-și finaliza sarcina în zona afectată. Nivelul radiației în primele ore după explozie scade rapid din cauza decăderii izotopilor cu un ciclu de viață scurt. Apoi cade destul de încet, pe măsură ce vine timpul pentru particulele cu un timp de înjumătățire lung.

Dacă intrați în contact cu un obiect care emite radiații radioactive și prezintă un pericol pentru sănătate, ar trebui să vă îndepărtați imediat de acesta. Puterea expunerii scade odată cu creșterea distanței dintre persoană și sursa de radiații.

Echipamente de protecție împotriva radiațiilor

Expunerea la radiații este atenuată de substanțele grele, care acționează ca un fel de scut protector. Efectele radiațiilor sunt întârziate de următoarele substanțe :

  • oțel, 13 cm;
  • apă, 100 ml;
  • cărămidă, 40 cm;
  • plumb, 8 cm;
  • sol liber, 90 cm;
  • sol dens, 60 cm.

Nu este sigur ca persoanele care lucrează în camere cu un fundal de radiații ridicate să fie prezente fără „muniție” adecvată. Ca metode de protecție împotriva radiațiilor, există scuturi special concepute care blochează radiațiile ionizante.

De exemplu, radiația alfa tinde să afecteze numai pielea atunci când este expusă la influențe externe. Pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor, trebuie purtat un aparat de respirat, mănuși din cauciuc, o haină de ploaie din polietilenă și îmbrăcăminte din bumbac.

A te păstra în siguranță împotriva radiațiilor beta este puțin mai dificil. Dacă se depășește doza admisibilă de radiații, un ecran de tablă din sticlă sau aluminiu și o mască de gaz vor servi bine. Nu este nevoie să studiați enciclopedii pentru a înțelege cum să construiți un adăpost: trebuie doar să vă ascundeți în subsolul unei clădiri din cărămidă sau beton.

Cel mai dificil mod de a vă proteja de radiații este atunci când sunteți expus la radiații gamma. Materialele utilizate pentru fabricarea uniformelor necesare – plumb, tungsten, fontă și oțel, sunt destul de scumpe și au o masă mare Cum se face un adăpost dacă nu există nicio modalitate de a determina tipul de particule? Pereții de cărămidă, cu finisaje interioare de foi metalice și polietilenă, vor ajuta la adăpostirea efectelor oricărei doze de radiații.

Suplimente pentru radiații

Utilizarea medicamentelor și a produselor care reduc efectul toxic al radionuclizilor va ajuta la neutralizarea efectelor unei doze de expunere radioactivă. Apărătorii naturali sunt:

  • Pâine albă;
  • nuci;
  • ridiche;
  • grâu;
  • alge (alge marine);
  • ceapă;
  • usturoi.

Printre cele mai frecvente mijloace de reducere a dozei anuale de radiații, produsele farmaceutice oferă „rădăcină de ginseng”. Trebuie administrat 40 de picături de două ori pe zi înainte de mese. Eleutherococcus, leuzea, lungwort și zamaniha pot ajuta, de asemenea, la reducerea expunerii la radiații.

Există un ASD medicamentos puțin cunoscut, dezvoltat acum mai bine de 50 de ani. A arătat rezultate excelente, dar în prezent este disponibil doar în farmacii veterinare specializate. Colegii occidentali au descoperit, de asemenea, un agent de blocare a proteinelor care tinde să declanșeze mecanismul de distrugere a celulei atunci când este expus la radiații. Potrivit cercetătorilor, o singură injecție este suficientă pentru a elimina efectele radiațiilor.

În scop preventiv, se recomandă administrarea de produse care conțin iod. Acest element, care intră în corp, are o proprietate remarcabilă de a contracara tipul radioactiv de iod instabil.


Alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Metode și mijloace de protecție împotriva radiațiilor; […]

trackback

[…] Metode și mijloace de protecție împotriva radiațiilor; […]

EnglishItalianRomanian