Bine ai venit pe blogul Elmio!

Totul despre Mos Craciun

MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI

O POVESTE INTERNAȚIONALĂ DESPRE MOȘ CRĂCIUN

MOȘ CRĂCIUN. ORIGINEA SPECIEI. Joulu înseamnă Crăciun în finlandeză. Cuvântul provine din vechiul germanic „Yule”. Deci, în calendarul vechilor germani, a fost desemnată o perioadă destul de lungă de festivități tradiționale. Treptat, cuvântul și tradiția, împreună cu nemții, s-au răspândit în toată Scandinavia, de unde l-au împrumutat finlandezii.

Odată cu adoptarea creștinismului, vechea sărbătoare s-a transformat în Crăciun, păstrându-și totuși denumirea de odinioară. Până acum, în țările nordice, precum și în unele țări vorbitoare de limbă engleză, ei folosesc acolo unde întregul cuvânt, unde doar prefixul „yule”, denotând apartenența la tradiția de Crăciun.

Un bun exemplu de astfel de construcție de cuvinte festive este numele finlandez pentru un personaj care apare în casă în noaptea dinaintea Crăciunului: Joulupukki, sau „capra de Crăciun”.

Ei bine, bine „Crăciun”, dar „capră”, de ce?

Capra de Craciun in Finlanda

În Finlanda, precum și în alte țări care au adoptat creștinismul, tradițiile păgâne locale s-au transformat treptat în cele creștine. Printre alte spirite și zeități de pe teritoriul Finlandei păgâne, trăia un anumit personaj care vizita anual case pentru a comunica cu generația mai tânără, dar nu avea prea multe în comun cu bărbatul modern, plin și cu inimă, cu barba albă, într-o tinută rosie. Cetățeanul menționat purta o haină din piele de oaie cu lâna în afară și avea o pereche de coarne proeminente de capră pe capul său ciufulit.

Publicul țintă principal al Youlupukki de dinainte de Crăciun nu era băieții și fetele buni, ci, dimpotrivă, colegii lor obraznici. În loc de o pungă de cadouri la spate, ținea o grămadă de tije sub braț. Altcineva are întrebări, de ce copiii finlandezi vizitați de domnul menționat anterior au numit din suflet oaspete „capră” (probabil, la urma urmei, după ce a avut o pauză sigură după plecarea sa)?

Pentru cei care sunt interesați de imaginea vânzătorului de capre păgâne finlandez, vă recomandăm filmul: Mărfuri de export rare. Acolo personajul însuși, obiceiurile și preferințele sale sunt descrise în detaliu, precum și versiunea originală a apariției gazdei. Moș Crăciunului modern.

Rădăcinile lui Moș Crăciun

Radacinile originare ale lui Mos Craciun

MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI

Rădăcinile lui Moș Crăciun însuși ar trebui căutate pe teritoriul Asiei Mici – unde se află acum Turcia. Nu departe de orașul Antalya, atât de drag de inimile multora, puteți vizita ruinele așezării Mira. Unul dintre centrele importante ale Licei antice și ale creștinismului timpuriu. La sfârșitul secolelor III sau IV d.Hr., Nicolae era episcopul de acolo. Mai târziu a fost canonizat și a câștigat faima sub numele de Nicholas the Wonderworker sau Nicholas the Pleasant. Printre celelalte fapte ale sale, a rămas în istorie obiceiul de a prezenta cadouri copiilor locali pe 6 decembrie, de Ziua Copilului.

Marinarii olandezi le-au spus europenilor despre acest lucru – Sfântul Nicolae este, de asemenea, venerat ca patron al marinarilor. Ca o sărbătoare antică germană, mi-a plăcut tradiția de a oferi, a luat rădăcini și, în cele din urmă, a devenit unul dintre atributele Crăciunului.

În 1809, un scriitor american pe nume Washington Irving. (Ați văzut Sleepy Hollow – cel cu Johnny Depp? Scenariul se bazează pe una dintre poveștile lui Washington Irving), În Povestea New Yorkului de Didrich Knickerbocker, îl descrie pe Sfântul Nicolae ca pe un vesel și domn în vârstă mulțumit care zboară peste acoperișuri pe o căruță. În zbor, el aruncă cadouri în coșurile intermitente de dedesubt cu un „triplu” potrivit (cu mult înainte de invenția baschetului, atenție!). În aceeași lucrare, Sfântul Nicolae le indică olandezilor care au ajuns în Lumea Nouă unde ar trebui să întemeieze Noua Amsterdam, acum mai cunoscută sub numele de Marul Mar. Domnul descris de Irving are, totuși, unul, în prezent, un dezavantaj de neiertat – fumează o pipă.

Dezvoltarea imaginii lui Moș Crăciun

Dezvoltarea imaginii lui Mos Craciun

Dezvoltarea imaginii lui Moș Crăciun a continuat în America în 1822, când Clement Clarke Moore a scris o poezie despre Sfântul Nicolae pentru copiii săi.

În lucru, el a zburat deja pe o sanie trasă de reni. Este posibil ca tema renilor să fi fost inspirată din comunicarea autorului cu imigranții din țările nordice.

Moș Crăciun și-a dobândit ultima înfățișare cunoscută, toate în aceeași America în 1863. Americanul Thomas Nast a pictat un bunic cu barbă albă, cu obrajii roz, îmbrăcat în haine roșii călare pe o sanie trasă de reni

Și în 1863 fumează încă o pipă …

Afla totul despre Mos Craciun

Deși americanii au lucrat timp de un secol întreg pentru a crea o imagine completă a lui Moș Crăciun. Finlandezii au fost primii care au crezut că bătrânul cu toate numeroasele sale gospodării – căprioare, elfi și munți de daruri – trebuie să se stabilească undeva.

Finlandezul Joulupukki

Ideea este, poate, că finlandezul Joulupukki, spre deosebire de Moș Crăciun, este căsătorit. Adevărat, nu-i place să răspândească despre soția sa, dar se știe cu siguranță că are una. Numele ei este Baba Muori. În timpul sezonului de Crăciun, ea sortează și împachetează cadouri cu spiridușii. În restul timpului, el conduce gospodăria Joulupukkino și se asigură că soțul ei are întotdeauna la dispoziție un număr suficient de muncitori elfi. Dacă există o scădere bruscă printre ele, bătrâna Muori merge la pădure, ridică acolo conuri de brad, încarcă conurile în ceaun și învelește ceaunul cu o pătură caldă pentru noapte. Până dimineața, elfii ies din conuri, gata să înceapă imediat să își îndeplinească sarcinile.

Principala sarcină al lui Moș Crăciun este observarea de la distanță a copiilor

Elfii stau în peștera lor sub Muntele Korvatunturi și scriu rapoarte pentru șef despre comportamentul fiecărui copil de pe planetă. Rețineți că, în opinia noastră, aceasta este o risipă destul de inutilă de puteri elfice și resurse magice, deoarece, așa cum s-a menționat mai sus. Youlupukki nu se plimba de mult timp prin case cu lansete, ci oferă doar cadouri. Deci, nu în fața copiilor, se va spune cum să nu te comporti, șansele de a primi un cadou sunt mult mai mari decât o tijă.

Mos Craciun real

MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI

Informațiile despre locul exact în care trăiește Joloupukki au devenit cunoscute publicului larg la doar zece ani după ce Finlanda a obținut independența.

Markus Rautio, cunoscut și sub numele de „Unchiul Markus”. A fost prezentatorul programelor pentru copii și directorul tuturor emisiunilor pentru copii și tineri de la compania finlandeză de radiodifuziune. În 1927, el a fost primul care i-a informat pe ascultători că casa Joulupukki / Moș Crăciun era situată în Laponia finlandeză pe muntele cu trei capete Korvatunturi.

La scurt timp după ce Moș Crăciun a primit un permis de ședere permanentă în Finlanda, imaginea sa canonică a fost dezvăluită lumii.

Faimosul portret al unui bunic de Crăciun

Mos Craciun si Coca Cola

MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI

Cel mai faimos portret al unui bunic de Crăciun a fost desenat de americanul Haddon Hubbard Sandblom, poreclit „Sunny” („Sunny”) pentru compania Coca-Cola. Pentru prima dată, Moș Crăciun, în forma în care îl cunoaștem de atunci, a apărut pe paginile din Saturday Evening Post din 1931. Coca-Cola (și nu este singura!) Folosește imaginea inventată de Haddon până în prezent. Este demn de remarcat faptul că părinții lui Haddon Sandblom au emigrat în Lumea Nouă din Imperiul Rus – din acea periferie națională a acestuia, care în secolul al XIX-lea a fost numit Marele Ducat al Finlandei.

Tatăl artistului era suedez din Insulele Åland (care erau atunci și fac acum parte din Finlanda), mama sa era suedeză din Suedia continentală.

Haddon însuși s-a născut în 1899 deja la Chicago. În anii 20 ai secolului trecut, a organizat o agenție de publicitate. Clienții săi erau Ford, Lincoln, Maxwell House, Colgate, Palmive și mulți alții. Însă întreaga lume îl cunoaște și își aduce aminte datorită unui singur personaj, creat din ordinul „Coca-Cola” pentru Crăciunul 1931.

Și acest personaj însuși este reprezentat în întreaga lume exact așa cum l-a văzut Haddon Hubbard Sandblom, poreclit „Sunny” în urmă cu aproape un secol.

MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI


Click si vezi cele mai frumoase Bijuterii din Argint 925.

Alte articole Elmio:
0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI; […]

trackback

[…] MOȘ CRĂCIUN – ORIGINEA SPECIEI; […]

EnglishItalianRomanian