Bine ai venit pe blogul Elmio!

Opal albastru natural

Opal

Elmio vă spune despre Piatra Opal că este un mineraloid foarte apropiat de cuarț. Cu toate acestea, spre deosebire de cuarț, opalul are un conținut variabil de apă.

Istorie – legende și miturile despre piatră

Scriitorii au comparat opali cu vulcani, galaxii și artificii. Fanii și cunoscătorii pietrei au dat acestor opale neobișnuite nume poetice: „Pandora”, „Lumina lumii”, „Împărăteasă”. În Roma antică, această bijuterie simboliza dragostea și speranța. Și romanii au fost cei care au dat mineralului numele pe care îl folosim până în prezent – „opal”, care însemna „piatră prețioasă”.

În 75 d.Hr., savantul roman Pliniu a remarcat: „Unii opali sunt atât de jucăuși încât se potrivesc cu cele mai profunde și mai bogate culori ale artiștilor. Alții imită focul aprins al sulfului ars și chiar fulgerele strălucitoare de ulei ars ”. El a fost încântat de faptul că această piatră prețioasă caleidoscopică a inclus roșu rubin , verde smarald , galben topaz , albastru safir și violet ametist .

Opalul a fost inserat în coroana împăratului roman Constantin

El a susținut că această piatră strălucea în întuneric și credea că îi protejează puterea și viața. În numeroasele sale povești despre opal, el a menționat o proprietate minunată a acestei pietre, care se presupune că permite proprietarului să devină invizibil. Firește, din această cauză, opalul a devenit talismanul hoților.

Pentru o vreme, s-a crezut că opalul ar putea păstra viața și culoarea părului blond.

Opalul este considerat piatra lunii octombrie. Și unii oameni cred că această piatră nu ar trebui purtată de cei născuți în altă lună. Dar această superstiție provine dintr-un roman scris la începutul secolului al XIX-lea (Anna Geerstein, de Walter Scott), nu din vreo credință sau experiență antică. De fapt, pentru cea mai mare parte a istoriei, opalul a fost considerat cel mai norocos și mai magic dintre toate pietrele prețioase, deoarece poate prezenta un joc de aproape toate culorile.

Proprietati fizice si chimice

Opal albastru ''Univers''
Opal albastru ”Univers”

Opalul este o formă amorfă de silice, asemănătoare chimic cu cuarțului, dar care conține în medie 3% până la 21% apă în structura sa minerală. Opalele de calitate prețioasă conțin cel mai adesea de la 6% la 10% apă.

Formula chimică a pietrei este SiO 2 · nH 2 O. Compoziție: hidrat de dioxid de siliciu. Duritatea opalului de bijuterii este în medie de la 5,5 la 6,5 ​​unități Mohs. Densitate – 1,96−2,20 g / cm³.

O piatră prețioasă se teme de schimbări bruște de temperatură, răcire puternică și încălzire. În plus, datorită conținutului ridicat de apă din compoziția sa, opalii nu pot fi păstrați în locuri cu aer uscat – o umiditate suficientă este extrem de importantă pentru ei.

Cum se formează opalii

Opalul este o piatră sedimentară . În condițiile potrivite, apa se scurge prin sol, îmbogățindu-se în silicați dizolvați. Când apa intră în cavitate, precipită silicații sub formă de sfere microscopice din care se formează ulterior opali.

Dacă sferele de silicat de la baza opalului au aceeași dimensiune și formă și sunt îngrijite unul peste altul, vor împrăștia lumina. Astfel de pietre sunt numite opale prețioase ( Bijuterii Elmio.ro ). Dacă sferele care alcătuiesc mineralul se dovedesc a fi aleatorii ca mărime, formă și locație, atunci se obțin opali obișnuiți, care nu sunt capabili să demonstreze efecte optice remarcabile.

Deși opalul este peste duritatea medie, este încă fragil și se poate rupe ușor cu o presiune suficientă.

Locul nasterii

pietre opal
Pietre Opal

Opalul se găsește adesea sub formă de incrustații sau mase dense care seamănă cu sticla. Uneori piatra se găsește sub formă de stalactite. Cu toate acestea, faptul rămâne neschimbat că depozite mari ale acestei Bijuterii se găsesc în zonele vulcanice, adică acolo unde un vulcan a funcționat anterior sau este activ și astăzi. Mai jos sunt informații mai detaliate despre unde și ce Pietre Opal se extrag.

Australia

Australia este cea mai mare sursă de opali din lume. Cu toate acestea, depozitele de pe continent au fost dezvoltate atât de intens încât sunt epuizate rapid. În Australia a fost găsit cel mai mare Opal din lume – greutatea sa depășea 5 kg, iar dimensiunea sa era de 23 × 12 cm.

Mexic

Opalul mexican se găsește în lava vulcanică silicioasă, în goluri și în multe alte locuri. Aici sunt exploatate opale de foc galbene și roșii, hialite și opale prețioase transparente de cea mai înaltă calitate.

Brazilia

În Brazilia s-au găsit depozite considerabile de opal. Acolo a fost găsită în 1998 o piatră , a cărei greutate totală depășea 4,3 kg. Mai târziu, această piatră a fost estimată la 60.000 de dolari.

Opalelor de bijuterii de înaltă calitate li se oferă adesea o formă neobișnuită pentru a păstra și, dacă este posibil, pentru a maximiza jocul extraordinar și culoarea.

Republica Cehă și Republica Slovacă

Sursa, cunoscută în epoca romană, în apropierea satului Cervenica (fostă în Ungaria), naște opali sub formă de straturi într-o rocă de andezit maroniu cenușiu.

Etiopia

O sursă veche de opali. Pietrele găsite lângă orașul Vegel Tena prezintă un joc remarcabil de culoare.

Statele Unite ale Americii

Descoperit pentru prima dată în jurul anului 1900 în Nevada, opalul se găsește aici sub formă de crăpături și cusături în lemn de opal. Minunat, dar foarte apos, acest opal are o puternică tendință de crăpătură din cauza pierderii de umiditate la contactul cu aerul.

În plus față de teritoriile enumerate mai sus, opalele sunt exploatate în următoarele locuri:

  • Indonezia,
  • Honduras,
  • Polonia,
  • Tanzania,
  • Japonia,
  • Bolivia,
  • Canada,
  • China,
  • Myanmar,
  • Namibia,
  • Peru,
  • surse mici din Rusia și Ucraina.

Potrivit legendei arabe, opalii sunt ceea ce rămâne atunci când fulgerul lovește pământul.

Soiuri de Opal

Opal Nobil

Bijuterii prețuiesc în primul rând Pietrele de Opal Nobil, opali – aproape în toată lumea astfel de pietre sunt considerate prețioase. Se remarcă prin culoarea lor strălucitoare, bogată în nuanțe și nuanțe irizate. Această caracteristică este caracteristică pietrelor translucide, care sunt destul de rare. Pietrele Opal nobil sunt de obicei selectați pentru a deveni parte a bijuteriilor.

Tipuri și culori de Opal

Piatra Opal vine în multe culori diferite, inclusiv: negru, alb, albastru, violet (deschis și întunecat), verde, roșu, galben. Mai mult, jocul culorilor poate fi departe de a fi continuu, dar punctat sau mozaic. Din acest motiv, există o mulțime de soiuri de opal. Strălucirea pietrei poate fi, de asemenea, diferită, de exemplu, sticlă sau ceară.

Opal obișnuit – Termenul cuprinde multe varietăți de opali opaci sau sticloși cu un luciu ceros. Aceste pietre vin într-o mare varietate de culori și rareori sunt tăiate.

Opal alb translucid cu nuanțe de albastru deschis.
Opal alb translucid cu nuanțe de albastru deschis.

Asterismul opal este un efect extrem de rar și în același timp frumos, care este cauzat de imperfecțiunea sferelor de silicat la unele exemplare. Acest lucru distinge asterismul opal de asterism, cum ar fi safirele stelelor și rubinele , în care este cauzat de incluziuni.

Desen Opal

În plus față de culorile neobișnuite, opalele diferă și prin model: pe suprafața pietrei, petele de culoare pot fi localizate în moduri diferite. Cu modelul lor seamănă cu diferite imagini.

  • Scrierea chineză este un desen similar textului asiatic. De obicei, de culoare verde auriu și destul de rar.
  • Frunză de ferigă – Modelele de dantelă ale frunzelor de ferigă seamănă cu o frunză de ferigă. Mai ales în pietre verzi mai mari, mai rar în cele roșii.
  • Placi – Piatra are pete mari, largi, colorate, apropiate una de alta. La fel ca un arlechin, doar cu modele mai mari. Rar și foarte apreciat.
  • Flacără – dungi, cursuri și dungi de foc roșu care se mișcă de-a lungul suprafeței pietrei.
  • Modele florale – o varietate de modele și evidențieri repetate, care amintesc de motive și modele florale ca și cum ar fi pe tivul unei rochii.
  • Arlequin – denumit și mozaic: pete largi distanțate strâns, cu accente geometrice unghiulare multicolore. Este considerată o caracteristică valoroasă.
  • Paleta – se joacă cu multe culori și nuanțe, seamănă cu paleta de culori a artistului.
  • Opalul păunului – sclipeste predominant în nuanțe de verde-albastru, care seamănă cu coada unui păun.
  • Punctele de foc sunt mici pete de foc care sunt aproape una de alta. Un desen destul de comun și nu cel mai valoros din opal.
  • Focul care se rotește este o întâmplare rară când „focul” se mișcă de-a lungul suprafeței și nu strălucește în unele locuri și se stinge.
  • Panglicile sunt dungi ușor curbate, paralele de culoare. De obicei desenează pe un fundal negru sau întunecat. Este rar.
  • Paie – desenul seamănă cu paie aplatizate care se încrucișează. O varietate rară.
  • O moară de vânt este un tip de model în care luminile sunt direcționate de la centru la marginea pietrei și se mișcă ca acele ceasului (sau morii de vânt) în jurul unui punct central. Un tip foarte rar de desen.
  • Myakina – dungi subțiri colorate drepte.
  • Blițul este un joc de culoare, similar cu blițurile și blițurile de lumină atunci când mișcați o piatră.

În 2008, a apărut un mesaj de la NASA că opalii au fost descoperiți pe Marte.

Opal sintetic și de laborator. Imitații

Întotdeauna merită să ne amintim că, indiferent dacă vă imaginați un opal australian sau o piatră găsită în Japonia, strălucirea frumoasă și jocul luminii s-ar putea să nu fie reale, iar opalul să fie sintetic.

În anii 1970, Compania Gilson a dezvoltat un proces în trei pași pentru crearea de opal sintetic convingător. În primul rând, depunerea creează sfere microscopice de silice. Mai mult, bilele sunt lăsate să stea în apă acidă timp de peste un an. În cele din urmă, presa hidrostatică reunește sferele fără a distorsiona structura pliată, creând un joc de culoare opală.

Cu toate acestea, nu vă supărați imediat: adesea opalul artificial poate fi o alternativă bună la piatra naturală. Avantajele sale evidente sunt rezistența ridicată la influențele externe și lipsa de reacție la umiditatea prea mică a aerului, de care suferă atât de mult opalii naturali. Astăzi, opalii sintetici au învățat să obțină o calitate foarte înaltă și revărsările lor extraordinare arată foarte impresionant. Mai mult, diferența de preț poate fi cu adevărat colosală.

Cum se distinge realul de fals

Există mai multe tehnici care, cu o probabilitate suficient de mare, vor distinge opalul natural de cel artificial. Printre ei:

  • test pentru aderența la limbă (piatra naturală nu se lipeste), 
  • verificați dacă există strălucire sub lumina soarelui (originalul strălucește pe mâini cu o paletă frumoasă de nuanțe), 
  • verificarea prezenței bulelor sub lupă (acestea nu pot fi în opal natural) și a altora. 

Citiți mai multe despre acestea în articolul despre cum să identificați un opal real .

Uneori, opalii sunt impregnați cu parafină sau lubrifianți sintetici pentru a îmbunătăți luciul și stabilitatea. Opalul aspru din categoria pietre prețioase este de obicei vândut în găleți cu apă pentru a spori jocul de culoare care este vizibil atunci când opalul este umed.

Cum să ai grijă de un opal

Opal natural în culoarea „Arlequin”.
Opal natural în culoarea „Arlequin”.

Opal

Opalele sunt pietre delicate și merită o atenție specială . Sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură și umiditate și sunt predispuși la crăpături, ceea ce înseamnă că se pot sparge ușor spontan pe măsură ce se deshidratează.

Uneori, opalii din inele pot deveni albi și lipsiți de viață. Acest lucru se poate datora unei rețele de zgârieturi pe suprafața opalei care erodează strălucirea și estompează jocul culorilor, dar simpla re-lustruire poate rezolva de obicei acest lucru.

Opalul are o densitate relativ mică, deci chiar și bijuteriile destul de mari cu această piatră sunt ușoare și confortabile de purtat.

Rețineți că opalele pot fi sparte sau deteriorate mai repede decât orice alte pietre prețioase cunoscute. Duritatea lor este de numai 5,5-6,5, ceea ce le face foarte sensibile la zgârieturi. Opalele nu sunt recomandate pentru realizarea inserțiilor inelare, cu excepția cazului în care piatra este așezată într-un cadru solid.

Pentru mai multe informații despre cum să păstrați și să restaurați o piatră delicată, citiți articolul despre cum să îngrijiți bijuteriile din opal .

Crăpătură de opal

Unele opale tind să formeze fisuri interne și externe. Cracarea este un fenomen deosebit de interesant, deoarece este volatil și imprevizibil.

Deși acest lucru se poate întâmpla accidental, se întâmplă de obicei atunci când opalul, extras din condiții umede, se usucă prea repede. Sau atunci când opalul este expus brusc la lumină intensă (sau la o combinație a acestor factori). Crăpăturile pot apărea și atunci când opalul este vibrat, cum ar fi atunci când tăiați și lustruiți un specimen.

Opalele aspre sunt adesea depozitate în apă pentru a reduce șansele de fisurare. Când un exemplar este scos din apă, vulnerabilitatea acestuia crește. Opalul depozitat în apă nu trebuie îndepărtat din apă mai mult de câteva minute la rând.

Pentru a proteja în continuare opalii de crăpături, nu trebuie spălați cu substanțe chimice sau detergenți sau expuși la schimbări bruște de temperatură și lumină.

Proprietăți magice ale Pietrei Opal

Multe culturi atribuie opal originile și puterile supranaturale. Legendele arabe spun că cade din cer în fulgere. Vechii greci credeau că opalii le-au oferit proprietarilor darul profeției și i-au protejat de boli. Europenii au considerat de mult timp că bijuteria este un simbol al speranței, purității și adevărului.

Conform credințelor antice, opalul este capabil să susțină talentele proprietarului său și nu contează dacă acestea sunt direcționate spre bine sau spre rău. Opalul este o piatră emoțională care reflectă starea de spirit a purtătorului. Îmbunătățește emoțiile și elimină inhibițiile. Încurajează libertatea și independența. Opalul stimulează originalitatea și creativitatea. Vă ajută să eliberați furia și să vă afirmați, ajutându-vă să vă găsiți și să vă exprimați adevăratul sine.

Este o piatră de speranțe și iluzii înșelătoare, pasiuni secrete, superstiții, o piatră preferată a magilor și alchimiștilor. Opalele sporesc intuiția și inspiră. Se crede că aceste pietre uimitoare ajută la amintirea vieților trecute. Proprietățile magice sunt legate de culoarea pietrei și, din moment ce culorile opalului sunt foarte diverse, acestea sunt și proprietățile sale magice. De exemplu, pe de o parte, poate clarifica spiritul și gândurile, pe de altă parte, îl poate determina pe proprietar să facă lucruri stupide.

Opalele cu adevărat populare australiene au fost realizate de regina Victoria, care purta adesea negru și prefera varietatea de piatră „neagră”.

Unii oameni considerau că opalul este o piatră a „speranței deșarte”, în timp ce alții credeau că scânteile sale clarificau mintea, purificau gândurile și alungau temerile. În est, opalul era considerat o piatră a credinței și a iubirii, în Europa – un simbol al speranței și fericirii. Potrivit oracolului Delphic, opalul este un simbol al impermanenței inerente femeilor frumoase. Și Shakespeare a împărtășit această părere.

Pentru a spori proprietățile magice ale pietrei, ar trebui să fie așezată într-un cadru argintiu. Opalul atinge puterea maximă în octombrie.

Proprietăți de vindecare

Se credea că apa, focul și căldura sunt conținute în Opal, prin urmare este un remediu pentru multe boli. Opalul ajută la bolile de inimă, calmează nervii, protejează împotriva melancoliei, restabilește acuitatea vizuală, normalizează glanda pineală și hipofiza.

Opalul a fost considerat valoros din cele mai vechi timpuri, și de multe ori nu datorită frumuseții sale, ci tocmai datorită proprietăților pe care le deținea. De exemplu, în Roma antică, opalul era considerat un simbol al iubirii. În plus, se crede că opalul protejează împotriva bolilor infecțioase. Se crede că opalul sporește dorința de a trăi, ameliorează manifestarea febrei, ajută la curățarea sângelui și a rinichilor și reglează nivelul de insulină. Unii litoterapeuți consideră că piatra poate ajuta la ușurarea progresului travaliului într-o oarecare măsură.

Cine va beneficia

Opalul este o piatră a bogăției spirituale și mentale, nu materiale. Și mai întâi de toate, oamenii care nu sunt mercantili și care urmăresc obiective pozitive, precum și cei care se străduiesc spre auto-dezvoltare, ar trebui să se bazeze pe ajutorul său. Piatra Opal: funcționează bine pentru oamenii creativi.

Oamenilor cu un caracter instabil le este mai bine să nu poarte bijuterii din opal.

Ce semne zodiacale sunt potrivite pentru opal

Astrologii consideră Opalul ca fiind piatra lunii. În ceea ce privește distribuția opalilor în funcție de semnele Zodiacului: Săgetătorul și Taurul pot fi purtați cu opali de foc, precum și reprezentanții emoționali ai semnului Scorpion. Acestea din urmă sunt, de asemenea, singurul semn care poate purta opal negru, ceea ce este contraindicat în special pentru Taur.

Opalele albe rămân neutre: aceste pietre pot fi purtate de orice semn al zodiacului, dar mai ales de persoanele strălucitoare și emoționale. Opalele pot fi purtate și de Balanță și Vărsător.


Alte Articole:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EnglishItalianRomanian