Este întotdeauna util să aveți o hartă și o busolă la îndemână pentru a naviga pe teren. Ele vă vor ajuta să navigați pe teren și să obțineți traseul corect. Drumeții cu experiență și supraviețuitorii iau întotdeauna cu ei o hartă a zonei și o busolă. Ei bine, pentru a nu te pierde, trebuie să poți folosi corect aceste articole.
Orientare pe hartă
Există mai multe moduri de a naviga pe terenul de pe hartă:
– Orientare de-a lungul liniilor. Determinarea locației în acest fel presupune alegerea drumurilor, a râurilor ca ghid. Este necesar să alegeți un loc astfel încât reperele din stânga și din dreapta să coincidă cu reperele de pe hartă. După ce ați stabilit poziția pe hartă, puteți continua să vă deplasați pe traseu.
– Orientare prin busolă. Această metodă este potrivită atunci când nu există un punct de referință clar sau când vizibilitatea este slabă. Dar, în acest caz, trebuie să stai departe de liniile electrice și obiectele de fier, deoarece acestea pot distorsiona citirile busolei.
Orientarea pe teren de pe hartă vă va permite să alegeți calea corectă și să evitați obstacolele.
Citirea hărților
La prima vedere, citirea hărților din zonă poate părea simplă. Dar, de fapt, pe hartă pot fi afișate semne speciale, care sunt destul de greu de dezlegat fără abilitățile necesare. Prin urmare, citirea hărților din zonă este una dintre abilitățile fundamentale pentru orientare.
Este necesară o hartă topografică pentru a naviga pe teren. O hartă topografică este o reprezentare grafică a unei zone. Care hartă arată relieful, drumurile, comunicațiile, vegetația, punctele geodezice de referință. Hărțile topografice pot varia în detaliu. Pentru a înțelege cât de detaliată este harta, trebuie să fiți atenți la scara acesteia.
Scara hartii topografice
Scara hărții poate fi numerică, verbală (numită), liniară.
Scara numerică este numere separate prin două puncte. Numărul din stânga indică măsura – 1 cm, iar în dreapta – numărul de centimetri din această măsură. Deci 1:5000 înseamnă că 500 m de teren sunt reprezentați într-un centimetru al hărții topografice.
Scara verbală este de obicei indicată sub cea numerică. Este o indicație verbală a distanței pe sol care corespunde cu 1 centimetru pe hartă.
Scara liniară este afișată ca o linie dreaptă împărțită în segmente egale, care sunt numite baza scării. Fiecare segment corespunde unui număr rotund de metri. Datorită acestor segmente, puteți calcula cu ușurință distanța folosind o busolă sau un curvimetru.
Dar cu cât scara este mai mare, cu atât eroarea în calcularea traseului este mai mare. Eroarea deosebit de mare va fi pe un drum șerpuit. Pentru a evita eroarea, există un factor de corecție pentru lungimea traseului.
Dacă harta este deteriorată și scara nu este afișată pe ea, aceasta poate fi calculată din grila de coordonate. Fiecare linie de coordonate este semnată. De exemplu, dacă numerele 2,4,8 sunt vizibile pe liniile adiacente, atunci aceasta înseamnă că există 2 km între fenomene. Pe baza acestui lucru, este ușor să calculați scara.
Semne topografice
Orice hartă topografică are propriile semne specifice, ele ajută la marcarea unor informații specifice. Aceste semne pot afișa bariere de apă, case, monumente, înălțimi, vegetație.
Tot pe hartă pot apărea linii care indică relieful. Astfel de linii se numesc izohipse.
Relieful pe hărțile topografice poate fi afișat în diferite moduri. Liniile punctate, nuanțe de culoare, valorile numerice pot fi folosite în acest fel. Pe hărțile topografice cu scară mare, înălțimea este de obicei afișată folosind linii de contur și numere.
Când vă orientați pe hărți topografice, priviți întotdeauna anul în care a fost emisă harta, deoarece terenul se poate schimba semnificativ în timp.
Orientarea busolei
Pentru a naviga folosind o busolă, trebuie să efectuați o serie de următoarele acțiuni:
– busola trebuie menținută strict orizontală
– așteptați până când săgeata se calmează
– determinați direcția nordului conform indicației săgeții
Orientarea busolei doar la prima vedere pare simplă. Săgeata va îndrepta întotdeauna spre nord de-a lungul meridianului magnetic. Trebuie luat în considerare unghiul de declinare magnetică a săgeții, care se formează între meridianele geografice și magnetice. pe teritoriul Rusiei, declinația magnetică variază de la 25° la -17°.
Când vă orientați doar cu o busolă, este imposibil să determinați locația exactă, puteți afla doar direcția de mișcare. Traseul va trebui ales aleatoriu.
Orientarea busolei constă din următorii pași:
– selectați un reper proeminent
– deplasați-vă către reperul azimut – când
ajungeți la reperul dorit, selectați următorul
– înregistrați toate direcțiile și reperele
Dacă traseul s-a dovedit a fi incorect, atunci, conform înregistrărilor, puteți oricând să vă întoarceți și să alegeți o altă cale.
Abilitățile de orientare pe hartă și busolă sunt esențiale în supraviețuire. În plus, cu astfel de abilități este mult mai ușor să călătorești.