Pentru încălzire: grog de casă. Pe vreme rece cu zăpadă umedă, nimic nu vă va încălzi sau vă va înveseli mai bine decât o ceașcă de grog fierbinte. Mai exact, băuturile pe care le numeam așa.
Grog
Originea și rețeta acestui cocktail fierbinte – și aceasta este categoria în care se încadrează – nu este atât de simplă.
Dacă ați fi fost în secolul al XVIII-lea pe una dintre navele Royal Navy, ați gusta fără îndoială acest amestec de … bere, suc de lime, rom și apă care ar fi rece. Amiralul englez Vernon a considerat că marinarii s-au îmbătat prea repede de romul nediluat, care a făcut parte din rația engleză de fructe de mare până în 1970, și a venit cu un amestec care, pe parcurs, i-a protejat și pe marinarii săi de scorbut. Pentru o pelerină din țesătură de mătase grosieră, a primit porecla „Old Grog”, iar în cinstea sa a fost botezat orice amestec de alcool puternic cu apă, iar în Australia și Noua Zeelandă orice băutură se numește așa.
De unde avem ideea de grog fierbinte? Se pare că am importat acest cuvânt nu din Anglia, ci din Scandinavia, unde tradiționalul cocktail picant fierbinte se numește „glog” (gløgg în norvegiană și daneză, glögg în suedeză și islandeză, glögi în finlandeză și estonă). Baza băuturii poate fi atât alcool puternic, cât și vin îmbogățit, uscat sau chiar fără alcool. Cu toate acestea, vom împărți „grogs fierbinți” în două tipuri, diferind în ceea ce privește alcoolul utilizat și secvența de gătit.
Vin fiert


Ideea de a încălzi vinul cu zahăr (miere) și condimente este la fel de veche ca și vinul în sine, deoarece recoltele nu erau întotdeauna bune în vremurile străvechi. Vinul a fost „îmbunătățit” în acest mod atât în Roma antică, cât și în Europa medievală, așa că există o mulțime de opțiuni de rețetă – precum și numele băuturii (apropo, suntem singurii popoare slave care folosesc „limba germană”). Versiunea ”- restul numesc băutura„ fierbinte ”sau vin„ credincios ”).
Lucrul obișnuit în prepararea tuturor „vinului fiert” este că baza alcoolică este încălzită împreună cu alte ingrediente la fierbere. Astfel, o parte din alcool și substanțele volatile ale vinului se evaporă, dar sunt extrase aromele condimentelor și componentelor volatilizate.
Să luăm rețeta din Italia. Acolo, apropo, această băutură în manieră franceză se numește Vin Brulé – „vin ars” (francezii înșiși folosesc un termen diferit).
Pentru 6 porții:
- sticlă de vin roșu din Trentino, Lombardia sau Alto Adige (lagrein, teroldego sau barbera)
- ¼ căni de zahăr alb
- 5 cuișoare
- 1 băț de scorțișoară
- 1 cap de anason stelat
- un vârf de nucșoară
- 1 coaja de lamaie
- 1 portocală, tăiată în cercuri
Metoda de gătit:
Se amestecă toate ingredientele într-o cratiță și se pune la foc mediu. Se amestecă până se dizolvă zahărul. Aduceți aproape la fierbere, dar nu fierbeți. Se strecoară într-o oală rezistentă la căldură, se servește fierbinte.
Hot Toddy

Principala diferență este că ingredientul de bază este alcoolul puternic. Inițial, acesta era scotch și, la fel ca în cazul „vinului fiert”, sarcina era să înnobileze gustul distilatului, pentru care acesta din urmă era diluat cu apă fiartă cu condimente. Cu toate acestea, în zilele noastre, rumuri destul de nobile, coniac și whisky single malt pot fi folosite pentru a face o băutură, iar sarcina în acest caz nu este de a-și ascunde gustul, ci, dimpotrivă, de a-l accentua și îmbogăți. Prin urmare, nu încălzim deloc alcoolul și încercăm, de asemenea, să nu aducem la fierbere soluția de componente aromatice, pentru a nu pierde componentele aromatice.
Potrivit unei versiuni, Toddy poartă numele unei surse de lângă Edinburgh. Cocktailul este atât de popular încât își are propria sărbătoare: 11 ianuarie este Hot Toddy’s Day. Aș îndrăzni să sugerez propria mea versiune – „Toddy Far East”.
Ingrediente:
- 30 ml whisky japonez cu o notă de fum pronunțată (de exemplu, Nikka Pure Malt)
- 1 cm rădăcină de ghimbir, curățată și tăiată în cercuri
- 1 buclă de coajă de lămâie
- 1 linguriță de amestec acru
- 2 lingurite miere
- 120 ml ceai oolong proaspăt preparat.
Metoda de gătit:
Se prepară ceai de ghimbir. Încălziți cupele clătindu-le cu apă clocotită. Se toarnă whisky în căni, apoi se adaugă ceai fierbinte. Se toarnă amestecul acid, apoi se adaugă miere și se amestecă până se dizolvă. Decorați cu bucla de lămâie, puteți adăuga o felie de portocală.
Puteți modifica raportul de ingrediente, experimentați condimente (galangal, scorțișoară, lemongrass și altele), adăugați boabe de ienupăr sau mirt: principalul lucru este că înțelegeți esența manipulărilor dvs.: căutați să subliniați aromele unui nobil bea, sau ascunde neajunsurile unui necostisitor. Și nu uitați niciodată să folosiți pahare speciale Toddy rezistente la căldură sau căni de ceai obișnuite pentru servire.
[…] PENTRU ÎNCĂLZIRE: GROG DE CASĂ; […]