Bine ai venit pe blogul Elmio!

Prima hrana a bebelusului

Prima mâncare a bebelușului tău iubit

Prima mâncare a bebelușului tău iubit. Ne dăm seama cum să începem în mod corespunzător primele alimente complementare pentru un copil, produselor pe care să le preferăm și, de asemenea, povestim despre cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac la începutul alimentelor complementare.

Când se introduc primele alimente complementare

Astăzi nu există reguli și termene grele și rapide pentru introducerea alimentelor complementare. Părinții ar trebui să fie în primul rând ghidați de semnele pregătirii copilului pentru alimentele complementare. 

Copilul își ține cu încredere capul.

  • Poate sta cu sprijin, ceea ce înseamnă că poate fi așezat într-un scaun înalt sau așezat pe poala unui adult.
  • Copilul prezintă un interes alimentar activ: este interesat de mâncare, observă ce mănâncă adulții.
  • Alăptarea sau hrănirea cu formulă este bine organizată și nu cauzează probleme.
  • Copilul își poate atinge gura cu mâna, își pune diverse obiecte în gură, de exemplu, jucării. În acest caz, bebelușul mestecă sau mănâncă.

De regulă, toate aceste semne apar în perioada cuprinsă între 5,5 și 7,5 – 8 luni, dar cel mai adesea în jur de 6 luni. Toți bebelușii se dezvoltă în moduri diferite, iar un bebeluș poate fi gata să încerce primul său piure sau terci încă din 5 luni, iar celălalt la 6 sau 7 luni va refuza noua mâncare pe care ați propus-o.

De ce alimente complementare are nevoie un copil în primele luni

Hrana pentru bebe
Mancare Bebe

Prima mâncare a bebelușului tău iubit

Și din nou, nu există reguli și reguli stricte. Dimpotrivă, mulți experți sunt de acord că, indiferent cu ce fel de mâncare să înceapă, cel mai important lucru este să se asigure un interes nutrițional corect. În acest caz, copilul va mânca toate produsele pe care i le oferiți.

În Romania se obișnuiește să ne concentrăm pe următoarea schemă de introducere a alimentelor complementare. Legumele se introduc mai întâi, în funcție de greutatea copilului. De regulă, mai întâi legume, apoi terci, apoi carne, apoi fructe, apoi brânză de vaci. În unele state americane, de exemplu, dimpotrivă, se recomandă să începeți să vă hrăniți cu carne. Însă mesajul general al recomandărilor este varietatea maximă de gusturi și texturi din primul an de viață. Din legumele din primele luni, puteți oferi dovlecei, conopidă, broccoli, dovleac, morcovi, cartofi. Dintre cereale, primele introduse sunt lipsite de gluten: orez, hrișcă, porumb. Din fructe – măr, pere, banane, piersici și altele. Pentru carne – este mai bine să începeți cu iepure, curcan, pui, vițel.

La început

Alimentele complementare ar trebui să fie piure. – Este mai bine să acordați preferință piureului mono-component, astfel încât bebelușul să învețe să facă distincția între diferite gusturi. Pe măsură ce se introduc legumele și cerealele, adăugați unt și uleiuri vegetale. Dacă nu există probleme cu introducerea alimentelor complementare, atunci se recomandă utilizarea cât mai devreme a varietății maxime de consistențe alimentare. Începând cu 7-8 luni, bebelușul poate și trebuie introdus în alimentele semisolide. Acest lucru este foarte important pentru formarea corectă a interesului alimentar și pentru dezvoltarea abilităților de mestecat, funcționarea corectă a limbajului, dezvoltarea vorbirii, prinderea „pensetelor”, coordonarea muncii mâinilor, gurii și ochilor. Dacă nu introduceți alimentele semisolide la timp, atunci pot apărea probleme cu introducerea alimentelor deja solide, iar copilul după un an îl va refuza complet. Prin urmare, începând cu 7-8 luni, bebelușului i se poate oferi piure sau piure de mâncare, de exemplu, o banană. De la 8-9 luni, dați așa-numita mâncare „deget”: tăiați fructele și legumele moi în bucăți, de exemplu, morcovii fierți, cartofii și puneți-i în fața bebelușului. Până la vârsta de un an, copilul este pregătit să mănânce alimente solide de la masa comună.

Cum să-ți hrănești copilul corect

Prima mâncare a bebelușului tău iubit

Se credea că alimentele complementare trebuie introduse foarte atent și treptat, neapărat dimineața, mulți părinți introduc în continuare fiecare produs timp de o săptămână sau două, crescând foarte încet porțiile.

– Aceste recomandări sunt relevante, poate, doar pentru începutul hrănirii complementare, în primele două până la trei săptămâni. – În general, la copiii fără alergii alimentare, se recomandă cea mai rapidă și mai variată extindere a dietei. Adică, un produs nou poate fi introdus în siguranță la fiecare 2-3 zile. Dacă aveți nevoie să creați alimente complementare, de exemplu, cereale pentru bebeluși, atunci este mai bine să o faceți cu lapte matern sau cu un amestec și nu cu cea de vacă. Laptele integral nu este recomandat copiilor sub un an.

De asemenea, odată cu introducerea alimentelor complementare, oferiți copilului apă, fie îmbuteliată pentru copii, fie fierte. Este recomandat să oferiți apă dintr-o ceașcă, astfel încât copilul să învețe să bea, nu dintr-o ceașcă sippy, sticlă cu tub sau tetină.

Monitorizați bunăstarea copilului, în cazul unor modificări care vă alarmează, contactați medicul dumneavoastră.

Hrănirea naturală și artificială

Prima mâncare a bebelușului tău iubit

De multe ori mamele se întreabă dacă există diferențe în introducerea alimentelor complementare cu hrănire naturală și artificială. În ambele cazuri, recomandările sunt aceleași: se recomandă să se concentreze asupra interesului alimentar, semnele disponibilității copilului de a introduce alimente complementare. De obicei, așa cum am menționat deja, bebelușul primește doar lapte matern sau lapte adaptat până la 6 luni. Cu alăptarea exclusivă, nu se recomandă suplimentarea bebelușului cu apă, mai ales în prima lună, când se stabilește lactația. Copiilor hrăniți cu biberonul li se poate oferi niște apă.

Atât cu alăptarea, cât și cu hrănirea artificială chiar la începutul hrănirii complementare, se recomandă să îi oferi bebelușului hrană nouă înainte de hrănire și apoi să-l hrănești cu lapte matern sau formulă.

„Este recomandabil să păstrați laptele matern sau formula în dieta copilului timp de până la un an”. – După un an, este mai bine să lăsați sticla complet, reducând treptat cantitatea de amestec. După un an, mai bine mai aproape de un an și jumătate, puteți oferi lapte de vacă dacă copilul nu este alergic la proteinele sale. Alăptarea poate fi continuată atât timp cât aduce plăcere atât mamei, cât și bebelușului.

Cum să faci primul tău aliment solid

Oferiți piure conservat și terci pentru copii sau gătiți singur? Această întrebare îngrijorează multe mame.

Faceți ceea ce este mai convenabil și mai bun pentru dvs. Dar atunci când alegeți mâncarea, nu uitați că trebuie să fiți încrezători în produsele pe care le cumpărați. Dacă nu sunteți sigur, cumpărați piureuri conservate, cereale industriale pentru copii. Principalul avantaj al oricărui aliment industrial pentru copii este că produsele din care este fabricat sunt testate pentru conținutul de pesticide, metale grele, nitrați și alte substanțe nocive (etichetate până la 3 ani). Dacă gătești al tău, gătește fie cu fructe și legume de sezon, fie cu cele congelate. Cel mai bine este să o faci cu un cuplu – așa se păstrează cele mai multe vitamine și minerale. Avantajul produselor de casă este, de asemenea, că putem oferi copilului consistențe diferite, ceea ce este foarte important. Dar, în orice caz, alegeți ce ceea ce este mai convenabil pentru dvs., mai confortabil, inclusiv financiar. Principiul principal este de a oferi copilului dumneavoastră o dietă variată. Alternează între diferite alimente.

Dacă decideți să gătiți singur, folosiți sfaturile noastre despre cum să preparați piure de cartofi și terci pentru prima hrănire.


Piure de legume


Dovleceii, broccoli, conopida, morcovii, dovleacul sunt potrivite pentru prima hrănire. Leguma trebuie să fie proaspătă și fără pete întunecate. Îl curățăm, îl fierbem sau îl aburim. Apoi îl trecem printr-un blender. Leguma trebuie să fie destul de moale pentru a obține cea mai uniformă consistență (dacă este necesar, puteți adăuga puțină apă fiartă). Dacă nu a funcționat, atunci în plus, masa poate fi ștearsă printr-o sită fină.


Piure de fructe


Pentru a găti piureul de fructe pentru bebelușul dvs., de exemplu, măr sau pere, fructele trebuie mai întâi coapte la cuptor, apoi curățate și trecute printr-un blender sau sită pentru a obține consistența cea mai uniformă. Alegeți fructe proaspete, coapte, de sezon.


Cereale piure


Înmuiați cerealele (pentru prima hrănire, amintiți-vă, acesta este orez, hrișcă, porumb) timp de 4-5 ore în apă caldă. Apoi uscați-l, de exemplu într-un cuptor preîncălzit. Apoi, măcinați terciul într-o râșniță de cafea până la consistența făinii și gătiți-l în apă până se înmoaie, aceasta este de aproximativ 5 minute. O lingură va avea nevoie de aproximativ 50-70 ml de apă.

Principalele greșeli ale părinților

De fapt, nu este nimic complicat în alimentarea complementară. Folosește-ți recomandările, bunul simț și distrează-te introducându-l pe micuțul tău în mâncare nouă. 

Am întocmit o listă de greșeli pe care părinții le fac adesea atunci când introduc alimente complementare. 

Încercați să evitați:

Ei se grabesc. Se întâmplă adesea ca copilul să refuze primele alimente complementare. Cel mai adesea, acest lucru sugerează că bebelușul pur și simplu nu este pregătit pentru el. Și părinții cu cârlig sau cu cârlig încearcă să-l hrănească cu piure de cartofi sau terci. În niciun caz nu trebuie să vă hrăniți forțat copilul. Merită să amânați începutul introducerii alimentelor complementare cu una până la două săptămâni.

Dați mâncare piure dintr-o sticlă . Acest lucru nu merită făcut, deoarece copilul trebuie să învețe să mănânce separat alimente lichide și solide.

Se adaugă sare sau zahăr. Aceste componente nu sunt recomandate pentru a fi introduse în alimentele complementare pentru un copil sub un an, zahărul este mai bun până la trei ani.

Doar sticla a fost folosită de prea mult timp.De exemplu, în plus față de amestec, dacă copilul este pe IV, ei dau apă, compot și alte băuturi dintr-o sticlă. Pericolul constă în faptul că utilizarea prelungită a sticlei poate reduce dorința copilului de a mânca alimente complementare și poate perturba mușcătura, precum și duce la întârzierea vorbirii și abilități de înghițire afectate. De la 6-8 luni, invită-ți bebelușul să bea dintr-o ceașcă.

Nu permiteți copilului să se joace cu mâncarea. Dar tocmai libertatea în relațiile cu mâncarea, dorința de a lua o lingură, de a o purta în jurul farfuriei și de pe masă, de a atinge mâncarea, de a o frământa etc. – cheia introducerii cu succes a alimentelor complementare.


Alte Articole:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Prima mâncare a bebelușului tău iubit. […]

trackback

[…] Prima mâncare a bebelușului tău iubit; […]

EnglishItalianRomanian