Bine ai venit pe blogul Elmio!

Rafflesia cea mai mare floare din lume

Rafflesia cea mai mare floare din lume. Ad├ónc ├«n jungla insulei Sumatra a ├«nflorit un parazit gigantic de flori Rafflesia tuan-mude (Rafflesia tuan-mudae), dimensiune: 111 cm. ├Än diametru. Aceasta este mai mult dec├ót recordul anterior pentru o floare de 107 centimetri, g─âsit─â ╚Öi ├«n jungla din Sumatra de Vest ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani.

Rafflesia tuan-mude este membru al familiei Rafflesia, care are aproximativ 30 de specii. ├Än plus fa╚Ť─â de m─ârimea lor, semnul distinctiv al rafferiei este mirosul lor literalmente uimitor de carne ├«n descompunere, care este destinat s─â atrag─â insecte polenizatoare.

Rafflesia
Rafflesia cea mai mare floare din lume.

To╚Ťi membrii acestui gen (Rafflesia) sunt plante parazite, petrec├óndu-╚Öi cea mai mare parte a vie╚Ťii ├«n ╚Ťesuturile plantei gazd─â. Lui Rafflesia ├«i lipsesc at├ót tulpinile, c├ót ╚Öi frunzele – toate substan╚Ťele necesare dezvolt─ârii sale, aceast─â floare prime╚Öte din ╚Ťesuturile plantei gazd─â cu ajutorul r─âd─âcinilor fraierelor. Cel mai adesea, florile rafflesia sunt a╚Öezate pe r─âd─âcinile vi╚Ťei de vie. Spre deosebire de alte specii Rafflesia, ale c─âror flori pot cre╚Öte pe vi╚Ť─â-de-vie ag─â╚Ťate, cel mai mare raflesia tuan-mude cre╚Öte doar pe sol.

Aceast─â plant─â a fost numit─â dup─â Sir Thomas Stamford Raffles, care a condus o expedi╚Ťie la Sumatra ├«n 1818. Prima floare rafflesia g─âsit─â avea un diametru de aproximativ un metru ╚Öi o mas─â de aproximativ 6 kg. ├Än general, rafflesia poate atinge o mas─â de peste 10 kg.

Rafflesia tuan-mudae
Rafflesia cea mai mare floare din lume.

Dezvoltarea raflei ├«n sine, care este foarte lent─â, este, de asemenea, surprinz─âtoare. De la ├«ns─âm├ón╚Ťarea semin╚Ťelor p├ón─â la apari╚Ťia mugurilor, dureaz─â aproximativ trei ani, iar pentru a se transforma ├«ntr-o floare deschis─â, mugurele dureaz─â, ├«n medie, aproximativ un an. Mai mult, timpul de func╚Ťionare al florii rafflesia ├«n sine este foarte scurt – doar c├óteva zile, dup─â care ├«ncepe s─â se descompun─â. Nu pot ├«nflori p├ón─â nu primesc suficient─â energie din planta gazd─â, a╚Öa c─â rafilia ├«nflore╚Öte rareori. Vei fi foarte norocos dac─â undeva ├«n jungla Asiei de Sud-Est te vei ├«mpiedica de aceast─â floare ÔÇ×parfumat─âÔÇŁ.

Av├ónd ├«n vedere mirosul nepl─âcut pe care ├«l degaj─â raflezii, nu este de mirare c─â au fost poreclite ÔÇ×crini de cadavruÔÇŁ. Cu toate acestea, aceasta nu este singura floare care se poate l─âuda cu o caracteristic─â at├ót de neobi╚Önuit─â. De╚Öi exist─â pu╚Ťine lucruri ├«n comun ├«ntre ele, o plant─â numit─â Amorphophallus titanum (Amorphophallus titanum) difer─â, de asemenea, prin aroma sa nepl─âcut─â. Cu una dintre cele mai mari inflorescen╚Ťe din lume, parfumul acestei flori seam─ân─â cu un amestec de ou─â putrede ╚Öi pe╚Öti putredi. Amorphophallus titanic a fost, de asemenea, descoperit pentru prima dat─â pe insula Sumatra.


Descopera si alte Articole Elmio:

0 0 votes
Rating Articol
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] *^* Rafflesia cea mai mare floare din lume; […]

trackback

[…] *^* Rafflesia cea mai mare floare din lume; […]

EnglishItalianRomanian